Kanye West haastettiin oikeuteen tekijänoikeusrikkomuksesta – taustalla luvatta käytetty sämple

West sämpläsi house-pioneeri Marshall Jeffersonin hittiä luvatta.

Kanye West eli Ye on haastettu oikeuteen tekijänoikeusrikkomuksesta. Kyseessä ei ole suinkaan ensimmäinen kerta kun näin käy, mutta tämä tapaus liittyy Westin viimeisimpään, tämän vuoden helmikuussa ilmestyneeseen Donda 2 -albumiin.

Levyn kappaleessa Flowers on sämplätty yhdysvaltalaisen tuottajan, dj:n ja house-musiikin pioneerin Marshall Jeffersonin jättihittiä Move Your Body (The House Music Anthem). Haasteen mukaan sämpleä toistetaan biisissä luvattomasti ”vähintään 22 kertaa”, kertoo muun muassa Billboard.

Jeffersonin lakitiimi hakee kieltomääräystä, jolla voisi estää Westiä ja muita haastettuja jatkamasta Move Your Body -kappaleen käyttöä Flowersin yhteydessä. Sen lisäksi he vaativat tapauksen aiheuttamista hyödyistä ja haitoista arvioitavan oikeudessa – tai vaihtoehtoisesti 150 000 dollarin maksimivahingonkorvauksia jokaista rikkomusta kohden.

Räppärin ohella haasteen on saanut myös Westin Stem Playerin kehittäjä Alex Klein. Stem Player on striimausalusta ja mp3-soittimen kaltainen laite, joka mahdollistaa kappaleiden uudelleenmiksaamisen ja yksittäisten elementtien (esimerkiksi Jeffersonin kappaleen samplen) irrottamisen biisistä. Westin Donda 2 -albumi ilmestyi virallisesti ainoastaan Stem Playerille. Levyä ei löydy siis striimauspalveluista, joskin se levisi nopeasti nettipiratismin kautta.

West tai Jefferson eivät ole kommentoineet asiaa julkisesti.

YouTube video

YouTube video

Lisää luettavaa