Kanye West kieltäytyi Rolling Stonen haastattelusta – Bostonin pommimies nostettiin lehden kanteen

24.07.2013

Maailman suurin räppäri aiheuttaa joskus elämää suurempia kohuja yksinkertaisesti olemalla tekemättä mitään.

Kuva: Rolling Stone

Männäviikolla luomakunta pärskäytti vertauskuvalliset kahvit kollektiivisesta nenästään, kun ilmeni, että musiikkilehti Rolling Stone päätti painaa kanteensa Bostonin pommi-iskun tehneen Dzhohar Tsarnajevin enkelimäisen kasvokuvan.

Palaute oli hulluuden tuolla puolen.

Buzzfeedin ja Boston Magazinen kokoamat sosiaalisen median kommentit pursuavat pyhää vihaa, joiden kaikkien pontimena on lähinnä tuohtuminen siitä, että pomminheittäjä näyttää kuvassa aika kivalta koulukaverilta ja naapurinpojalta – lutuiselta hipsteriltä – eikä vertatihkuvalta terroristilta.

Vasemmistolaisen Think Progress -verkkojulkaisun päätoimittaja Judd Legum kaivoi esiin vanhan kansikuvan Jim Morrisonista ja sijoitti fotot vierekkäin. Ikään kuin todistaakseen, että Janet Reitmanin juttu, Jahar’s World, olisi jonkinlainen ylistyslaulu terrorismille.

Lehden omalla Facebook-sivulla ei ole ainoatakaan uutista, jonka alla ei olisi satojen kommenttien itkuvirttä siitä, miten ”Rolling Stone has posted the most sickening and disgusting magazine cover of all time”.

Julkiseen kyynelöintiin ovat ottaneet osaa yksittäisten ihmisten lisäksi apteekkiketju CVS, Tedeschi-ruokakaupat sekä Massachusettsin kuvernööri Deval Patrick ja Bostonin kaupunginjohtaja Thomas Menino. Jokainen on vuorollaan parahtanut tuskaansa sen tähden, että Rolling Stonen tulisi olla musiikkijulkaisu eikä ”glorifioida pahoja tekoja”. Tämä siitä huolimatta, että käytettyä valokuvaa ei ole mitenkään käsitelty näyttämään söpöltä. Koomikko Bill Maher kysyikin tv-ohjelmassaan, olisiko lehden pitänyt piirtää Tsarnajeville Hitler-viikset ja siitin suuhun ennen kuin kansi olisi kelvannut kritisoijille.

Mutta tietenkään tarina ei ole näin yksinkertainen. Nimittäin Gawkerin etevät toimittajat onkivat tietoonsa lehden sisältä uutisen, jonka mukaan elokuun 1. päivänä ilmestyvän Rolling Stonen numerossa olisi pitänyt olla Kanye Westin haastattelu ja kannessa naamataulu.

Jostain syystä West kuitenkin veti nimensä pois juttulistalta. Uutista seurannut The Drop arvelee syyksi megatähden haluttomuutta vastailla pelkkiin kysymyksiin hänen ja Kim Kardashianin viisiviikkoisesta vauvasta, kun olisi musiikistakin jotain kerrottavaa.

Peruutuksen takia päätoimittaja Jann Wenner päätti tehdä Bostonin pommi-iskujen tekijäksi epäillystä Tsarnajevista kansijutun. Toisin sanoen, jos Kanye West olisi jaksanut pusertaa itsestään ulos vielä yhden vauvahaastattelun, koko mielensäpahoittamisen tsunami olisi jäänyt tapahtumatta.

Lisää luettavaa