Kanye Westin Glastonbury-kiinnitys sai nettiraivon riistäytymään käsistä – Keikkaa vastustava adressi kerännyt yli 120 000 nimeä

Kanye West on yksi perinteikkään Glastonbury-festivaalin tämänvuotisista pääesiintyjistä – mikä tuntuu olevan monen britin mielestä huutava vääryys.

22.03.2015

Ison-Britannian maineikkaalla Glastonbury-festivaalilla tuntuu yhä olevan maan kaikkein puristisimpien festivaalikävijöiden silmissä tarkkaan rajattu rooli perinteisenä rockfestivaalina, jonka pääesiintyjinä ei esimerkiksi hiphop- tai heavy metal -artisteja haluta liiemmin nähdä.

Kevyemmän rockin ja popin ulkopuolelta tulevia artisteja kohtaan suunnatun kylmäkiskoisuuden sai jo viime vuonna kokea Metallica, kun yhtyeestä tuli Glastonburyn ensimmäinen heavy metalia edustanut pääesiintyjä festivaalin silloin 44 vuotta kestäneen historian aikana. Moni Glastonbury-fanaatikko kun tuomitsi tuolloin jo etukäteen Metallican sopimattomaksi pääesiintyjäksi Glastonburyn kaltaiseen tapahtumaan.

Metallican kohtaama vihamielisyys kalpenee kuitenkin mittasuhteissaan reaktioihin tällä viikolla julkistettuun uutiseen siitä, että Kanye West on kiinnitetty 24.–28. kesäkuuta järjestettävän Glastonburyn lauantaipäivän pääesiintyjäksi.

West-julkistuksen jälkeen Change.org -sivustolle perustettiin nimittäin verkkoadressi, jonka tavoitteena on saada ”Glastonbury perumaan Kanye Westin pääesiintyjäslotti ja ottamaan tilalle rockbändi”.

Adressin perustajan mukaan Kanye West on ”loukkaus maailman kaikkia musiikkifaneja kohtaan” ja hänen pääesiintyjäasemansa taasen ”musiikillinen vääryys”. Kaikkein hämmentävin ja kenties surullisin seikka vitsinä alun perin käynnistetyssä addressissa on kuitenkin se, että vetoomuksen on tämän jutun kirjoitushetkellä allekirjoittanut noin 123 000 ihmistä.

”Glastonbury on instituutio, jolta odotetaan aina kaikkein suurimpia artisteja, kaikkein suurimpia esiintyjiä. Kanye ei edusta sellaista. Kaksi vuotta sitten lauantain pääesiintyjä oli The Rolling Stones, tänä vuonna Kanye West? Kyseessä on häväistys!” adressin perustanut Neil Lonsdale kertoi NME-lehdelle.

Samassa haastattelussa Lonsdale tosin paljasti NME:lle myös, ettei hän ole koskaan käynyt Glastonburyssä aiemmin.

Glastonburyn järjestäjät ovat tuominneet jyrkästi verkkoadressin ja Westin Glastonbury-esiintymistä kohtaan osoitetun nettiraivon kaikkine lieveilmiöineen. The Guardian -lehdessä julkaistussa lausunnossa järjestäjät myös korostavat, ettei Glastonburyn pääesiintyjävalintoja ole koskaan rajoitettu vain ”rockartisteihin”.

Esimerkiksi suomalaisten festivaaliohjelmistojen kaikkiruokaisuuteen tottuneelle verkkoadressin osoittama ahdasmielisyys tuntuu lähinnä naurettavalta. Kanye West kun tuskin on ensimmäinen egoistiksi syytetty pääesiintyjä Glastonburyn pitkän historian aikana.

Lisää luettavaa