Kiitos 2012–2020 – Someveteraani Benjamin muistelee

Benjamin Peltonen haluaa vihdoin kertoa itsestään brutaalin rehellisesti ja muiden mielipiteitä pelkäämättä.

26.09.2020

”Tehdäänpä Instagram-teemainen biisi”, erään levy-yhtiön edustaja ehdotti Benjamin Peltoselle. Teini-ikäinen somejulkkis oli jo aiemmin sanonut, ettei halua tehdä ”insta-musaa”. Hän antoi pakit kyseiselle yhtiölle, mutta pystyi jälkikäteen ymmärtämään, että levy-yhtiö tavoittelee voittoa ja tässä oli selkeä optio sellaiseen.

Peltonen kertoo nyt, että fiksuin päätös tuolloin oli tehdä sopimus managementin kanssa. Vaikka tiet ovat sittemmin eranneet, he auttoivat Peltosen uran rakentamisessa harkiten. Peltosen mukaan Warnerilla puolestaan nähtiin tulevaisuuteen ja uskottiin artistiin pikavoittojen tavoittelun sijaan.

Peltonen julkaisi englanninkielisen albumin, joka meni omien sanojensa mukaan ”ok” Suomessa ja Espanjassa pari pykälää isommin, mikä oli ”tosi siistii”. Hän keikkaili ulkomailla ja pikkuhiljaa tiputteli sanoja pois biiseistä, koska ei enää ymmärtänyt eikä allekirjoittanut niitä. Fanit lauloivat mukana ja Peltonen ei enää tiennyt mistä koko laulu kertoo.

Nyt on tehtävä itse jotain liikkeitä uran suhteen, jotain aitoa, oli Peltosen oivallus.

Peltonen alkoi kirjoittaa itse kappaleita suomeksi. Ensimmäiset singlet kertoivat eroista. Ne eivät olleet omakohtaisia, sillä hänellä ei ollut juurikaan kokemusta moisesta. Yksi singleistä kertoo vanhempien erosta, joka sitten oli ”full on” sitä.

Muiden kirjoittamaa englanninkielistä fantasiaa laulaneena ja sen jälkeen kaveripiirinsä parisuhdekokemuksista kirjoittanut artisti halusi kertoa myös itsestään. Syntyi WWW-kappale ja sen jälkeen kokonainen albumi Someveteraani. Käydäänpä levy läpi kappale kappaleelta.

WWW

”Mietin biisinkirjoitussessioissa, että olisi viimein siistiä kertoa mun menneisyydestä. WWW oli eka biisi, joka syntyi. Sen myötä tajusin, että mulla on tosi paljon kerrottavaa tästä asiasta. Olin epävarma, että onko tässä mitään samastuttavaa. Noh, ihan sama!”

”Biisi on brutaalin rehellinen, mutta vähän kieli poskella kirjoitettu. Viihdyttävä tarina aidoilla elementeillä. Kun olet tullut 15-vuotiaana sometähdeksi ja on edessä ne elämän kriittisimmät vuodet, ja koko identiteetti perustuu sun elämän ulkopuolisten ihmisten ajatuksiin sinusta.”

”En ollut koulussa yhtään mitään. En missään porukoissa. Olin syrjitty. Sitten tulee tällainen satumaailma, jossa olen suosittu. Totta kai teen kaikkeni, että pysyn siellä!”

Tiktok

”Katsoin Netflixistä dokumentin The Social Dilemma. Se oli niin spot on, että kiitin jumalaa, että se tuli just ennen tätä levyä. Toivon, että ihmiset katsoo tuon dokkarin ennen kuin kuuntelee tän levyn. Se olisi 360-asteinen kokemus. Olen 23-vuotias ja elänyt seitsemän vuotta sosiaalisen median maailmassa. Se on pelottavaa. Social Dilemma avasi silmät, että kuinka syvissä vesissä ollaan.”

”Tiktok-kappale on aikaleimattu tähän päivään, mutta ajattelen koko levyä aikakapselina: tämä on tutkimustyö mun elämästä ja ympäristöstä. Jos joku 20 vuoden päästä kuuntelee tämän albumin, niin se voi sanoa, että ai hitto muistatsä kun elämä oli tuollaista.”

”Tässä on tämän hetken sanastoa ja käyttäytymistä, mutta ei tämä ole meemimusaa.”

Catfish

”Kun olet luonut itsestäsi täydellisen version someen ja kuulet kommetteja, että Benkku onkin oikeassa elämässä ihan vitun ruma. 16-vuotiaana.”

”Mulla on jatkuvasti pelko, että aina kun juttelen uusien ihmisten kanssa, että olenkin pettymys.”

”Sä postaat someen ensisijaisesti sun omaa silmää miellyttäviä kuvia, mutta kun kaveriporukassa joku ottaa kuvan, niin et näytä yhtään miltä haluaisit. Pelkään, että mitä jos tuo on totta. Että mä en ole toi tyyppi somessa.”

”Teen kaikkeni nykyään, että some ja elämä olisi linjassa. Mutta jengi kelaa, että olisin itsevarma. Se ei pidä yhtään paikkaansa! Oon vitun epävarma, kun tapaan uusia ihmisiä. Se on kuumottavaa.”

Diilerit

”Diilerit kertoo riippuvuudesta, mikä meillä tähän sosiaaliseen mediaan on. Varsinkin mulla. Ihmiset on laumaeläimiä, jotka haluaa hyväksyntää. Kun saat sitä viiden minuutin välein, se on addiktio pahimmasta päästä. Jos väittäisin, että some ei enää merkkaa mitään, se olisi valehtelua.”

Anonyymi

”Tämä kritisoi Tinder-kulttuuria, mutta on samalla ylpeä siitä. Mulla on Suomessa pelko, että mitä tahansa teenkin, niin se alkaa leviämään Jodelissa ja muualla. En uskalla olla avoin. Se ahdistaa.”

”Koen, että olen saanut elämän kaikilta osa-alueilta paljon, paitsi romanttiselta puolelta.”

”Kun menen ulkomaille, niin koen vapauden tunnetta: voin mennä tapaamaan jengiä ja tehdä asioita. Sellaista nuoruutta, mitä en ole saanut Suomessa. Olisi mulla mahdollisuus Suomessakin, mutta näissä asioissa mulla on lukkoja päässä.”

”Nettideittailukulttuuri on edelleen jollain tapaa tabu. Jokainen meistä kaipaa läheisyyttä. Mutta jos sanoo hakevansa vain yhden illan juttua, niin jengi kokee, että se on jotenkin väärin. Kaksi henkilöä etsii samaa juttua ja ne saa sen! Sehän on enemmän kuin fine! Sen normalisointi on tärkeää.”

Boomeri

”Tämä on ainoa biisi, joka ei kerro suoraan minusta. Kokonaisuuden kannalta koen tärkeäksi tämän. Haluaisin, että tämä on sukupolviteos. Mun sukupolvi on niin isosti mukana tässä nettimaailmassa, ja sieltä on ponnistanut niin paljon eri ihmisiä, jotka on tuoneet väriä tähän harmaaseen maailmaan. Halusin tehdä biisin, joka yhdistää nämä tyypit yhteen biisiin!”

”Boomeri ei tässä viittaa suoraan sukupolveen, vaan kapeakatseisuuteen. Haluan juhlistaa sitä erilaisuutta, erikoisuutta ja moninaisuutta, mitä ollaan! Nää tyypit ovat olleet tän someveteraanin matkassa. Maailma muuttuu!”

Mies

”Kun kirjoitin tätä biisiä, niin tuli fiilis, että tämä levy valmistuu oikeasti. Halusin jotain syventävää sihen, kuka olen. Koen tärkeänä kertoa arvoistani.”

”Olen kasvanut ympäristössä, missä on kerrottu miten mies tekee tätä ja tällä lailla, mies ei seiso tuollaisessa asennossa, mies menee armeijaan ja niin edespäin.”

”Tämä on tekstiä, jollaista olisin halunnut kuulla silloin kun olin nuori. Olisin halunnut vertaistukea, että tämä on ihan ok. Toivon, että edes yksi ihminen saa jeesiä ja ymmärtää, ettei tarvitse olla muuta kuin on. Se riittää.”

Kultapoika

”Ruotsinlaivalla äidit tulee kertomaan bissepäissään, kuinka täydellinen poikaystävä olisin heidän tytölleen. Se ärsyttää! Ette te tiedä, millainen tyyppi olen. Lööpit kertoo yltiöpositiivisesta Benjaminista, mutta meissä kaikissa on syvyyttä.”

”Kerroin jossain haastattelussa, että lopetin lukion kesken. Sen jälkeen sain viestejä, että ymmärrätkö, että jos meidän lapsi keskeyttää opiskelun, niin se on sun syy. Mä en ole teidän faija, te itse olette vastuussa lapsistanne. Olen mielelläni esikuva, jos kelpaan tällaisena kun olen, kaikkine mielipiteineni.”

Lisää luettavaa