Kommentti: Krista Kiuru aikoo rajoittaa konsertteja normaalioloissakin

"Räkäindeksi" ollaan leipomassa osaksi normaalia lainsäädäntöä.

14.09.2021

Vaikka mediassa on iloittu rokotekattavuuden noususta ja koronarajoitusten purusta, tapahtuma-alalla ei ole vielä syytä riemuun. Pidän tämän tekstin lyhyenä ja mahdollisimman selkokielisenä.

THL on valmistellut riskipotentiaalin arviontitaulukon, niin sanotun ”räkäindeksin”. Sen taustatietoja ei ole julkistettu, joten on mahdotonta arvioida, mihin se perustuu. Taulukossa istumapaikattomat konsertit on arvioitu yhteiskunnan vaarallisimmaksi toiminnaksi.

Riskipotentiaalin arviointitaulukkoa ollaan ottamassa osaksi tartuntatautilain pykälän 58:n perusosaa. Ei koronapandemian vuoksi sorvattuja väliaikaisia osia, jotka ollaan poistamassa tämänhetkisen tiedon valossa vuoden lopussa.

STM:n ohjauskirjeluonnoksessa aluehallintovirastoille annetaan valtuudet rajoittaa konsertteja ”räkäindeksiin” vedoten, vaikka rokotekattavuus olisi yli sovitun 80 prosentin ja muut rajoitukset purettu.

Rautalangasta vääntäen: avit voisivat tulevaisuudessa rajoittaa tapahtumia mielivaltaisesti vedoten taulukkoon, jonka kriittinen arviointi on mahdotonta, koska sen perusteet on salattu.

Yhdellä alalla ei ole elinkeinovapautta vaan elinkeinoarvaamattomuus.

Voisin jatkaa kirjoitusta toteamalla, että rajoitukset ovat kohdentuneet kulttuurin kentälle epäoikeudenmukaisesti koko pandemian ajan, ja että kesän suurimmistakaan tapahtumista ei tullut ”koronalinkoja”. Mutta se on turhaa, te tiedätte tämän ja niin tietää Krista Kiurukin.

Ainoa epäselvyys on Kiurun motiivi jatkuvaan ja määrätietoiseen tapahtuma-alan kurittamiseen.

Lisää luettavaa