Kommentti: M.I.A. syyttää VMA:ta syrjinnästä, mutta olisi valmis kirjoittamaan biisejä gaalaa edustaville poptähdille

M.I.A.:n viimeaikaiset letkautukset syövät artistin uskottavuutta turhankin paljon. Se on sääli.

28.07.2016

Tasan kuukauden kuluttua palkitaan vuoden merkittävimpiä populaarimusiikin tekijöitä, kun MTV Video Music Awardseja juhlitaan New Yorkin Madison Square Gardenissa.

Gaalan ehdokkaat paljastettiin tämän viikon tiistaina, ja tällä kertaa ehdokkuuksia dominoivat vahvat naislaulajat. Beyoncé plokkasi taskuunsa yhteensä 11 ehdokkuutta, Adelelle vuorostaan myönnettiin ehdokkuus kahdeksassa eri kategoriassa.

Ihmisten reaktiot ehdokkuuksien saajia kohtaan ovat vaikuttaneet pääosin hyväksyviltä. Eikä sitä voi kieltää, etteikö kulunut vuosi olisi ollut vahvasti myös Draken, Justin Bieberin ja Kanye Westin. Kaikki ovat herättäneet keskustelua, tavalla tai toisella. Ja kaikki he, Beyoncén ja Adelen lisäksi, ovat myös ehdolla gaalan merkittävimmässä Video Of The Year -kategoriassa.

Aina kuitenkin löytyy niitä, joita tuomariston päättämät ehdokkuudet eivät miellytä. VMA:n suhteen yksi tällainen henkilö on artisti M.I.A., joka toi tuohtumustaan esiin tänään avoimesti Twitterissä.

M.I.A. syyttää koko VMA-organisaatiota rasismista, seksismistä, elitismistä ja klassismista. Hänen mukaansa koko gaala määrittelee sen, ketkä artistit edustavat niin sanotusti hyväksyttäviä ääniä, ja ketkä taas eivät. Itse hän kokee kuuluvansa vahvasti jälkimmäiseen.

Artistia siis suoraan sanottuna ketuttaa, että hänen videonsa Borders ei ole mukana VMA:n kilpakahinoissa. Samalla M.I.A. haluaa tiedottaa muita, pienempien yleisöjen suosimia artisteja ympäri maailman siitä, etteivät heidän mahdollisuutensa ole samanlaiset jenkkiläisten mainstream-muusikoiden kanssa.

Hmm. Oliko tässä nyt sitten jotain uutta?

Miksi M.I.A. haluaisi kuulua osaksi yhtä populaarimusiikin ja viihteen suurinta tapahtumaa, jonka artistit edustavat kansainvälisesti huippusuosittua valtavirtaa? MTV Video Music Awards on omassa mittarissaan arvostettu populaarimusiikin juhla, mutta vuosien kuluttua gaalasta useimmiten muistetaan lähinnä musiikkiin liittymättömiä skandaaleja, kuten liian lyhyitä hameita ja ihmissuhdesekoiluja.

M.I.A. on persoonallinen ja lahjakas artisti, mutta Biebereiden ja Rihannojen sekaan hän ei ihan heti asetu. Eikä tämä ole missään nimessä huono asia. Jonkinlainen identiteettikriisi tässä nyt haiskahtaa.

Eikä ole ensimmäinen kerta, kun M.I.A.:n toiminta aiheuttaa hämmennystä. Viime keväänä muun muassa Rumban toimittaja Jukka Hätinen pohti eettisenä ja tiedostavana tunnetun artistin yllättävää roolia vähittäiskauppaketju H&M:n keulakuvana.

Toukokuussa vuorostaan Rumba uutisoi M.I.A.:n turhautuneesta ilmoituksesta, jonka mukaan artistin syksyllä julkaistava albumi tulee jäämään hänen viimeisekseen. Samaan hengenvetoon M.I.A. totesi, että hänen pitäisi varmaan ryhtyä kirjoittamaan biisejä Selena Gomezin ja Dj Khaledin kaltaisille artisteille, jotta tulisi kuulluksi.

M.I.A.:lla tuntuu olevan mahdottoman kova kiire päästä eroon kaikesta siitä, mistä hän on alun alkaen tullut tunnetuksi. Se on sääli.

No, Kevin Hartilla tai jollakin muulla jenkkikoomikolla on kuukausi aikaa keksiä VMA-kekkereihin timanttista M.I.A.-läppää.

Sitä odotellessa.

Lisää luettavaa