Kommentti: Onko platinalevy enää muuta kuin lehdistötiedotteen otsikko?

Miten voi olla mahdollista, että ennakkoon platinaa striimannut albumi ei julkaisuviikollaan pääse Suomen viralliselle albumilistalle, ihmettelee Markus Hilden.

20.03.2018

Tiedote Ilari-nimisen artistin tuoreesta Kapteeni käskee -albumista saavutti median toissa viikolla. Siinä albumin kerrottiin striimanneen platinaa ennakkoon.

Sunnuntaina julkaistulla albumilistalla levyä ei näy.

Miten voi olla mahdollista, että ennakkoon platinaa striimannut albumi ei julkaisuviikollaan pääse Suomen viralliselle albumilistalle?

Koska kappaleiden aiemmat, sinkkuina saavutetut, striimit on laskettu mukaan.

En käytä tässä sanaa ”epäreilu”, mutta joka tapauksessa vähän kummalliseen valoon se levyn asettaa suhteessa esimerkiksi artisteihin, jotka julkaisevat levyjä, joiden kymmenestä kappaleesta suurin osa suoratoistopalveluihin vasta kun levy ilmestyy.

Suomessa platinalevyn raja albumille on myynniksi muutettuna 20 000 kappaletta. Musiikkituottajat ry:n sivuilla sanotaan, että striimaukset muutetaan kapplemääräksi seuraavasti:

Kokonaisstriimimäärä / 10 (keskim. albumin kappaleiden määrä) / 100 = yksi myyty kappale. Näin saatuun lukuun lisätään fyysinen + latausmyynti.

Ilarin tapauksessa albumin tilanne Spotifyssa on seuraava:

22 464 000 / 10 / 100 = 22 464

Platinalevy siis Warnerille, sillä: ”Kaikki albumiraitoihin kohdistuneet striimit huomioidaan tunnustukseen oikeuttavaa kappalemäärää laskettaessa, eli kertaalleen jo kultasingleihin lasketut striimit voidaan huomioida uudelleen myös albumien osalta.”

Ilarin suosio on ollut koko ajan laskusuunnassa ja sinkkujen kerääminen albumiksi oli joko pakko tehdä sopimusteknisistä syistä tai se oli viimeinen ponnistus ottaa kappaleista kaikki hyöty irti. Hänen ensimmäinen iso hittinsä Kapteeni käskee ilmestyi vuonna 2015 – yli kaksi vuotta ennen albumia – ja toiseksi suurin eli Desibelii keväällä 2016. Sen jälkeen on menty suosiossa alamäkeä, mutta kappaleita on ilmestynyt koko ajan tasaiseen tahtiin.

Itse asiassa levyllä on ainoastaan yksi ennen julkaisematon kappale. Mutta siitä saatiin aikaan mahtipontinen tiedonanto.

Jos esimerkiksi Alma julkaisee albumin, jolla on hänen viisi suurinta hittiään jopa vuosien varrelta, niin onko sekin jo valmiiksi kulta- tai platinalevy, vaikka julkaisuviikon kysyntä olisi miten matalaa tahansa?

Arvometallit myöntävä Musiikkituottajat ry tiedostaa epäkohdan:

”Mietimme parhaillaan, miten kulta- ja platinalevytilastointi olisi järkevintä hoitaa, niin, että se olisi sekä mahdollisimman yhdenmukaista että mahdollisimman hyvin ajan tasalla”, Musiikkituottajat ry:n Tommi Kyyrä sanoo.

Arvometalliplakaattien tilanteesta ja määrästä on vaikea pitää lukua ja koko systeemi näyttäytyy sivulliselle villinä läntenä. Musiikkituottajien sivuilla viimeisen tilastopäivitys on vuodelta 2015.

”Me kyllä keräämme edelleen tietoja, mutta tällä hetkellä yhtiöiden raportointikäytännöt ovat varsin kirjavia. Oman vaikutuksensa yhteiseen tilastointiin tuo striimauksen yleistymisen mukanaan tuomat haasteet laskentatavoissa ja artistien aiemmasta tuotannosta nousevat kulta-ja platinarajojen ylittäjät, joista on vaikea pitää lukua. Varsinkin kun rajat on sidottu julkaisuvuoteen ja ne ovat vaihdelleet vuosien varrella huomattavasti”, Kyyrä kertoo.

Aikakausien välinen vertailu on aina ollut haastavaa, mutta nyt ollaan jo tilanteessa, jossa ei ole mahdollista yksiselitteisesti tehdä päätelmää jonkun artistin suosiosta arvometallilevyjen perusteella, edes kauppiaiden sisäänostoihin vedoten. Esimerkiksi Indx:n legendaarinen Jee jee jee -albumin (2004) platinalevy ennakkoon oli paljon järkevämmin selitettävissä kuin tämä Ilarin tapaus.

Lisää luettavaa