Kommentti: Sanna Marin käytti Sannia ja muita poppareita pelinappuloinaan

Ylenpalttinen sometus ja ajoitus juuri ennen leikkauksia tekivät Kesärannan tilaisuudesta irvokkaan, kirjoittaa Jukka Hätinen.

12.10.2021

Jos Suomen pääministeri kutsuisi sinut henkilökohtaisesti Kesärantaan, vastaisitko myöntävästi? Totta kai vastaisit. Vastaisit, vaikka alaa, jolla työskentelet, on kuritettu puolitoista vuotta. Vastaisit, vaikka olisit suljetuissa ympyröissä manannut hallituksen maan rakoon.

Vastaisit myöntävästi, koska alaltasi vain harva on päässyt näiden pöytien ääreen keskustelemaan. Vastaisit, koska pääsisit jakamaan henkilökohtaiset ajatuksesi ja kertomaan omasta kohtalostasi. Vastaisit, koska tahdot uskoa hyvään ja ajattelet, että kuljemme viimein valoa kohti.

Sanni ja muutama muu poppari joutui tahtomattaan jallitetuksi osana poliittista peliä. Sanna Marin oli kutsunut musiikkialan vaikuttajia ja artisteja pääministerin virka-asunnolle keskustelemaan kulttuurialan tulevaisuudennäkymistä. Tilaisuuten osallistujat pääministeriä myöten somettivat ahkerasti vapaamuotoisen illan kulusta: viiniä juotiin, ruokaa syötiin, ”minglailtiin” ja soiteltiinpa vähän musiikkiakin.

Samalla kun Instagramiin lisätyt storyt haihtuivat bittiavaruuteen, hallitus ilmoitti leikkaavansa kulttuurin ja taiteen rahoituksesta yli 18 miljoonaa euroa.

Manage Me -manageriyhtiön operatiivinen johtaja Tina Jukarainen oli ensimmäinen, joka avasi sanaisen arkkunsa: Marinin kestien epistola ei vastannut kutsua. Varsinaista keskustelua kutsussa esitetystä aiheesta ei ollut. Vain vapaamuotoista rupattelua ruokapöydän ääressä ja muutama vaihdettu sananen ministerin erityisavustajan kanssa. Jukaraisen esimerkkiä seuraten myös muut tilaisuudessa olleet sanallistivat pettymyksen tunteet storyihinsa.

Voi olla, että tilaisuudelta odotettiin liikoja. Ei päätöksiä nuijita buffetpöydissä. Siltoja voidaan rakentaa, tai ainakin tunnustella maaperää. Kautta aikain poliitikot ovat juottaneet, syöttäneet ja saunottaneet eri alojen edustajia epävirallisissa ja jopa hämärissä olosuhteissa. Sometus ja ajoitus tekivät tästä kerrasta irvokkaan.

Jare Tiihonen ei ollut Kesärannassa, mutta Iltalehti sai eläköityneen tähden jyrähtämään tilaisuudesta lehtensä sivuille. Tiihosen mukaan ”tämä sirkus näyttäytyi absurdina SDP:n vaalitilaisuutena, johon oli saatu huijattua 18 kuukautta polvillaan olleen alan tekijöitä lauleskelemaan päättäjille”.

Tiihonen ulostulo oli painava, sillä hän saattaa olla yksi ainoista suomalaisista, joka olisi älynnyt vastata alussa esitettyyn kysymykseen kieltävästi. Hän tietää takuuvarmasti, että kun poliitikko ja poppari hymyilevät yhteiskuvassa, voittaja on aina joku muu kuin poppari.

Lisää luettavaa