Kommentti: Todistimme Rock and Roll Hall of Fame -nimityksissä jälleen oikeusmurhaa

16.12.2014

Rock and Roll Hall of Fame julkisti ensi vuoden gaalassa kunniakirjoihin vihittävät artistit ja yhtyeet. Mukaan pääsevät tällä kertaa Lou Reed, Green Day, Stevie Ray Vaughan & Double Trouble, Joan Jett and the Blackhearts, Bill Withers ja Paul Butterfield Blues Band.

Lisäksi mukaan otetaan Ringo Starr ja 1950-luvun r&b-ryhmä The 5 Royales. Ringo palkitaan ”Musical Excellence”- ja 5 Royales ”Early Influence” -palkinnolla.

Ehdokkaista jäivät rannalle muun muassa Nine Inch Nails, The Smiths, Kraftwerk ja N.W.A. Ja jälleen kerran voidaan kysyä, että mitä ihmettä.

We shall consider factors such as an artist’s musical influence on other artists, length and depth of career and the body of work, innovation and superiority in style and technique, but musical excellence shall be the essential qualification of induction”, lukee Hall of Fame -museon verkkosivuilla. Ja vaikka nyt puhutaan rock’n’rollista, käsite kattaa koko populaarimusiikin – onhan listalla ollut mukana alusta asti niin bluesia, soulia, progea, reggaeta kuin räppiäkin.

Mukana ovat niin Beastie Boys, Run D.M.C. kuin Grandmaster Flash. ”Rock and roll” on merkinnyt enemmän asennetta ja pioneerityötä kuin tarkkaa teknistä määritelmää.

Tai on ainakin ollut tarkoittavinaan. N.W.A. nimittäin oli rockimpi ja vallankumouksellisempi kuin pussillinen Green Daytä, mutta vaikka yhtye tuli Hall of Fame -kelpoiseksi jo viime vuonna, antaa tunnustus odottaa itseään.

Mukaan pääsevät artistit valitsee 600 muusikosta, musiikkihistorioitsijasta ja muunlaisesta musiikkialan ammattilaisesta koostuva asiamiesraati. N.W.A.-kielteisyyden perusteella siinä ei ole ihan niin montaa rap-orientoitunutta jäsentä kuin pitäisi.

Kraftwerk puolestaan on ollut Hall of Fame -kelpoinen heti museon ensimmäisestä vihkimisseremoniasta lähtien, mutta ei ole kunnia kohdalle osunut. Ei, vaikka saksalaisyhtyeen vaikutus konepoppiin lienee samaa kaliiperia kuin Jimi Hendrixin vaikutus kitararockille. Joan Jett otettiin mukaan, mutta Kraftwerkia ei? Kaikki kunnia Jettille, mutta oikeasti, mitä hittoa.

Ja jos N.W.A. ja Kraftwerk ovat mielestänne liian epärockia listalle, niin selittäkääpä, miten Smiths jää yllä mainituissa Hall of Famen hakemissa ominaisuuksissa jälkeen Green Daystä? Parhaan selityksen keksijälle lukijapalkinto.

Lisää luettavaa