Kommentti: Uuden musiikin kilpailu tuntuu huijaukselta – euroviisuedustajan lisäksi myös edustuskappale on päätetty jo

Ensi viikon lauantaina Saara Aallolle äänestetään viisubiisiksi Monsters.

23.02.2018

Kuuntelin aamulla Saara Aallon kolmannen UMK-kappaleen Queens. Ajatukseni alkoivat harhailla kohti niitä 300 lauluntekijää, jota joutuivat huijatuiksi.

Huijaus, siltä tämänkertainen Uuden musiikin kilpailu nimittäin tuntuu.

Yle muutti pelin sääntöjä marraskuussa ilmoittaessaan, että Saara Aalto edustaa Suomea euroviisuissa. Ei karsintoja, ei kilpailua.

Kulissia kilpailusta yritettiin pitää pystyssä Aallon kolmen biisin välillä, mutta viimeistään tänään kävi selväksi, että mistään todellisesta kilpailusta ei ole kyse. Euroviisubiisi on valittu kabineteissa samaan malliin kuin euroviisuedustaja.

Biisit julkaistiin porrastetusti viikon välein. Ensin tuli Monsters, joka lainasi niin Lady Gagalta kuin Shape of You -hitistä. Sitten julkaistiin Domino, joka oli kuin mikä tahansa Katy Perryn voimaballadi, jota oli yritetty päivittää tähän päivään trap-haitsuilla. Tänään ilmestyi Queens, joka kuulostaa kuin Britney Spearsin Toxicista olisi yritetty teettää Disney-musikaali halpatyövoimalla.

Lauantaina 3. maaliskuuta ratkaistaan, millä näistä Aalto lähtee Suomea edustamaan. Ei tarvitse olla kummoinen ennustaja todetakseen, että se on Monsters.

Ensi viikon lauantaina Monsters on ehtinyt soida radioissa neljä viikkoa. Spotifyssa se roikkuu edelleen Suomen top-listalla, löytyy muun muassa Kovimmat hitit juuri nyt -soittolistalta ja sitä on striimattu triplamäärä viikko sitten ilmestyneeseen Dominoon verrattuna.

Domino ei noussut radiokanavien soittolistoille eikä Spotify-listoille. Queens on nostettu Spotifyn Uuden musiikin soittolistalle, mutta sen yläpuolelle on kasattu niin monta biisiä, että sen kuunnellakseen on nähtävä vaivaa.

Julkaisupäivän jälkeen Queens löytää itsensä samasta radiosoittoon kelpaamattomien kappaleiden arkistosta Dominon vierestä. On sinisilmäistä väittää, että Ylelle ja Aallon levy-yhtiölle Warnerille tämä tulisi yllätyksenä.

Jos ensi viikon lauantain UMK:n show-elementteihin on pistetty rahaa, mitä luulette, minkä kolmeminuuttisen kohdalle se on sijoitettu? Sen, jo kaikille tutun biisin, vai kahden muun, jotka eivät kelpaa radiosoittoon edes kotimaassaan?

Lisää luettavaa