Kommentti: Voi tätä someitkun määrää – Timo Rautiaisen ja Trio Niskalaukauksen faneille tuli yllätyksenä bändin ”suvakkius”

05.06.2017

”Suvakkipaskaa.”

”Kunnon häpäisy, poltan kaikki paidat!”

Paluun tehneen Timo Rautiainen & Trio Niskalaukaus -yhtyeen uusi single on saanut faneilta muun muassa tuon kaltaista palautetta. Suomi sata vuotta -kappale ottaa kantaa äärioikeiston tempauksiin, jotka saavat kertojassa aikaan häpeää.

Jos kyseessä olisi esimerkiksi aloittelevan raskasrock-yhtyeen esikoissingle, olisi tämänkaltainen somehuutelu (kaikessa surullisuudessaan) toki ajan hengen mukaista. Mutta kun Niskalaukauksen faneiksi itsensä lukeville ihmisille tulee yllätyksenä, mihin yhtye ottaa kantaa ja mitä kritisoi, ei voi kuin ihmetellä luetun ymmärrystä.

Kappaleissa on vastustettu ydinvoimaa, oltu huolissaan ilmastonlämpenemisestä, annettu sekä empatiaa että ääni vähäosaisille ja kaltoinkohdelluille, ja niin edespäin. Rautiaisen haastatteluita vuosien varrella lukeneet tai kuulleet eivät ole voineet välttyä miehen muilta ”suvakkimielipiteiltä”.

Otetaanpa lainaus Soundin haastattelusta muutaman vuoden takaa:

”Etenkin ekojen Niskalaukaus-levyjen aikaan keikoilla alkoi olla sellaisia kaljupäitä jotka veti kättä ojoon. Se oli todella epämiellyttävä juttu ja mietin, että miten asia saataisiin hoidettua. Sitten avautuikin sauma, missä sain sen tehtyä kerralla selväksi. Olin Joensuussa rasisminvastaisessa konsertissa, enkä edes soittamassa vaan pitämässä avajaispuheen. Se viesti oli kyllä mennyt hyvin läpi.”

Jos viesti oli mennyt läpi, tuntuu se nyt unohtuneen.

Se, että Niskalaukaus fanipaitoineen omittiin 20 vuotta sitten äijäily-buumin keulakuvaksi ei tarkoita, että artisti itse jakaisi faniensa kannat. Helpommalla yhtye olisi toki päässyt myötäilemällä.

Nyt Rautiainen kumppaneineen osoittaa olevansa äijiä, seisomalla edelleen heikomman puolella, syrjimistä vastaan. Eiköhän Rautiaisen leiri allekirjoita erään suivaantuneen ex-fanin toivotukset myös palautuspostitse:

”Pitäkää jatkossa tunkkinne!”

Lisää luettavaa