”Kun menet keikalle ja olet aivan oikeasti kauhuissasi” – A Place to Bury Strangers ensi viikolla Helsingissä

06.04.2016

A Place to Bury Strangers esiintyy ensi viikon torstaina 14. huhtikuuta Helsingin Kuudennella linjalla. Bändin keikkoja nähneet tietävät varmasti hakeutua paikan päälle uudelleen ja uudelleen, mutta muita varten lienee syytä kertoa mistä on kyse.

“New Yorkin äänekkäin bändi”
Paskapuhetta. Tämä leima on klassinen esimerkki musiikkitoimittajien tarpeesta liiotella, paisutella ja alleviivata. Vaikka A Place to Bury Strangersin keikoilla kirskuu, särisee, surisee, vinkuu ja paukkuu korviasärkevästi, ja pakokauhua lietsotaan yliampuvalla strobovalon välkkeellä ja kaupungin kaikilla savukoneilla, New Yorkin äänekkäin bändi on nyt ja vastedes Swans. A Place to Bury Strangers on sitten heti kakkossijalla.

Shoegazen paluu
Tällä viikolla silmiini osui jonkun englanninkielisen julkaisun otsikko: Onko shoegaze todella tulossa takaisin? Ainakin Flow’hun on pitänyt raahata jo monta vuotta peräkkäin joku genren kehäraakki pilaamaan muistot puolivillaisella paluukeikalla. Jos tämä on vastaus shoegazen takaisintuloon, niin ei kiitos. A Place to Bury Strangersin meluvalli on elinvoimainen, vaarallinen ja relevantti, toisin kuin bändien, jotka yrittävät palata väkisin vuoteen 1991.

Eka levy paras
A Place to Bury Strangersin nimeä kantavan mikrolevy-yhtiödebyytin ohittaen, ensimmäinen isommalle levylafkalle levytetty albumi, Exploding Head (Mute, 2009), on edelleen kirjoissani bändin paras melun seasta vilahtavine melodioineen ja aivot kärventävine psykedelioineen. Worship (Dead Oceans, 2012) vei yhtyeen ilmaisua rehellisempien popkappaleiden suuntaan – tietty kolkolla industrialklangilla kuorrutettuna. Transfixiation (Dead Oceans, 2015) oli Worshipin valjumpi toisinto, mutta muusta levystä irrallinen päätöskappale I Will Die summaa parhaiten mistä tässä triossa on kyse. “Kun menet keikalle ja olet aivan oikeasti kauhuissasi. Se on maailman intensiivisin tunne”, kuten nokkamies Oliver Ackermann kommentoi. Alun hiljaisuus houkuttelee kääntämään volyymiä lujemmalle ja lujemmalle, kunnes…

Tämä kuva
Maailman sivu on täynnä toinen toistaan hienompia liveotoksia. A Place to Bury Strangersin keikoilta löytyy herkullista kuvamateriaalia jäsenten käyttäytyessä arvaamattomasti ja pahoinpidellessä soittimiaan – milloin kitaran kaula on lyöty katosta läpi, milloin plektran virkaa toimittaa strobovalo. Tämä (ehkäpä Levitation-festivaalilla napattu) kuva kaikessa absurdiudessaan on silti jättänyt pysyvän jäljen verkkokalvoilleni.

Photo by Fog City Fit Club

Julkaissut A Place To Bury Strangers 12. toukokuuta 2015

Voita liput!
Mikäli kaiken tämän jälkeen vielä tahdot keikalle, osallistu tähän kilpailuun. Arvomme maanantaina 11.4. kaksi kahden lipun pakettia oikeinvastanneiden kesken. Kysymme: Minä vuonna A Place to Bury Strangers on nähty edellisen kerran Suomessa?

KILPAILU ON PÄÄTTYNYT. Bändi kävi Suomessa edellisen kerran 2013 ja lippupaketit menivät Milla Helmiselle ja Kari Rajalalle.

A Place to Bury Strangers (USA)
To 14.4.2016 Helsinki, Kuudes linja
Liput 20/22 €

Lisää luettavaa