Lady Gagan tähdittämä A Star is Born on häpeilemätön rakkaustarina ja musikaali ihmisille, jotka eivät pidä musikaaleista

Perjantaina 19.10. ensi-iltansa saava A Star is Born on neljän tähden hittileffa.

A Star is Born (2018)

A Star is Bornin juoni on tuttu, vaikka et olisi nähnyt yhtäkään sen kolmesta aiemmasta filmatisoinnista. Se on myös ennalta-arvattava; juonenkäänteet ovat korkeintaan loivia kaarteita.

Mutta kun puhutaan rakkaustarinasta ja rakkaudesta, siis sellaisesta, jonka sähköisyyden voi tuntea väreilevän ilmassa elokuvateatterin salissa, jossa on vain ja ainoastaan elokuvakriitikoita, ”taiteelliset ratkaisut” ovat vain tiellä!

Bradley Cooper tekee ohjaajadebyyttinsä ja esittää myös miespääosaa. Hän on kantrirockin tähti, rakastettava renttu, joka muuttuu elokuvan edetessä ensin vittumaiseksi rentuksi ja sitten säälittäväksi rentuksi.

Lady Gaga esittää isänsä luona asuvaa tarjoilijaa, joka laulaa drag-kuppilassa drag-kavereilleen vuoronsa päätyttyä. Haaveet laulajanurasta on haudattu: tähteä hänestä ei ole miesten johtamalla alalla tulossa, onhan hänen klyyvarinsa kookas ja itse kirjoitettujen kappaleiden laulamiseen ei meinaa kantti riittää.

Kun Cooperin ja Gagan polut kohtaavat, alkaa voimakkaisiin tunteisiin vetoavien ja vetoomuksissaan onnistuvien kohtausten sarja. Rakastuminen tuntuu perhosina vatsassa, ensimmäinen duettokohtaus panee adrenaliinin virtaamaan. Toisin sanoen: parin kemiat toimivat, he ovat upeita myös omillaan ja Cooper on osannut ohjata Suuria Kohtauksia.

Suurimman riskin elokuva ottaa soundtrackillaan, joka luottaa varta vasten elokuvaan tehtyihin kappaleisiin. Niitä on ollut kirjoittamassa Lukas ”Willien poika” Nelson, joka yhtyeineen esittää elokuvankin bändiä. Riski on kannattanut, sillä musiikkikohtaukset ja musiikki ovat Oscarin tasoista jälkeä.

Ohjaajana Cooper on hakoteillä vain yrittäessään mennä roolihahmonsa alkoholismin syiden juurille ja tuhlaamalla minuutteja toipumisprosessissa kylpemiseen.

Kliseisenkin ilmauksen uhalla: A Star is Born on musikaalielokuva katsojille, jotka eivät usko pitävänsä musikaaleista. Se on tehty valkokankaalle häpeilemättömästi ja naiivisti suureen amerikkalaiseen rakkaustarinaan uskoen. Se on hitti.

A Star is Born saa ensi-iltansa perjantaina 19.10.