”Laivan kannella viimeisen kerran tunnen olevani nuori Edelmann” – Costee kosteissa merkeissä

Emma-ehdokas on jo seuraavan albumin kimpussa.

Costeen elokuussa ilmestynyt albumi Kaikki loppuu aina on ehdolla Emma-gaalassa vuoden rocklevyksi. Costee itse mieltää tummasävyiset ja paikoin synkätkin kappaleensa enemmän popiksi, mutta on otettu huomioinnista.

”Hyvät fiilikset! Olen kuitenkin ollut skidistä lähtien bändiäijä ja rock on lähellä sydäntä. Siistiä, että tällainen musa otetaan huomioon rock-kategoriassa. On siinä rock’n’rollia… ja lifestyle on ainakin rockia!”, Costee kertoo.

Tänään julkaistiin ensimmäinen single artistin kolmannelta albumilta. Nuori Edelmann -biisi kuulostaa itsetuhoiseltakin sekoiluanthemilta. Jos edellinen albumi oli erolevy, nyt mietityttää, onko erosta päästy yli kuitenkaan?

”Onko näin?”, Costee nauraa. ”Ehkä tää kertoo siitä, mitä eron jälkeen tapahtuu, kun ollaan hakoteillä. Kova, liiankin kova meno välillä. Mutta kyllä erosta on päästy yli… juuri näillä keinoin.”

Tiedotteessa kerrotaan, että biisi on ”sukellus nuoren miehen villiin elämänvaiheeseen”.

”Sellaiseen vaiheeseen, kun on koko ajan pieni pelko persees et kauanko tätä reunalla elämistä kestää. Se on just tota, villiä elämää. Samaan aikaan haluaa harrastaa sitä villiä elämää, mutta kuumottelee, että kestääkö kroppa tätä kuinka kauan. Ainakin yrittää ajatella, ettei tää voi olla tätäkään loputtomasti. Mutta eihän sitä voi tietää, voihan se olla tätä kuusikymppiseksi asti.”

Viimeksi kun juteltiin, sanoit toivovasi, että seuraavasta albumista ”ei ainakaan konseptina tule mikään rakastumislevy”. Miltä näyttää?

”Ei ole tulossa, ei”, Costee nauraa taas.

”Tulee olemaan aika eri meininki. Sanotaanko näin, että ensi vuonna ei ole rock-ehdokkuutta tulossa. Erilainen vuosi ollut, niin hauska tehdä täysin erilaista musaakin. On se sitä Costeeta mitä on totuttu kuulemaan, mutta enemmän on hauskanpitoa. Tulee myös paljon featteja, enemmän kuin aiemmissa. Mikään ei ole tietenkään vielä varmaa, en uskalla namedroppailla mitään.”

Costee kertoo, että sähkökitarat on laitettu kaappiin näitä biisejä tehdessä.

”Se ei ollut tietoinen päätös, vaan alkoi muovautua muutamasta ensimmäisestä biisistä. Olin, että okei, mennään tähän suuntaan. Kakkoslevyn aikaan kamppailin skeittipunk-meiningin kanssa, nyt olen päässyt siitä irti. Palasin ehkä vähän sinne ekan levyn maisemiin, räppivibaa löytyy enemmän.”

Singlen nimi on Nuori Edelmann. Mikä nuoressa Samuli Edelmannissa kiehtoo, että on päätynyt kappaleen nimeen ja vertauskuvaksi kertosäkeeseen? Myyttinen laivaltaputoaminen tapahtui vuonna 1995, samana vuonna kuin Costee syntyi.

”Se lähti siitä reunalla olemisesta. Ruotsinlaivalta tipahtaminen tuli mieleen, kun aloin kirjoittaa biisiä. Oon jotenkin aina vertaillut sitä meininkiä, ja lukenut niistä Edelmannin sekoiluista. ’Laivan kannella viimeisen kerran tunnen olevani nuori Edelmann’, siitä lainista koko biisi lähti.”

Singlelle musiikkivideon on ohjannut Jirina, joka vastasi Erika Vikmanin Syntisten pöytä -videosta. Stone Filmsin kanssa aiemmat videot tehnyt Costee kaipaisi jotain uutta lähestymistapaa.

”Jirina oli tehnyt kai vain yhden musavideon ennen tätä, mutta diggailin siitä visuaalisesta meiningistä tosi paljon. Juteltiin Jirinan kanssa ja oli heti samanlainen meininki, se näki videon ihan samanlaisena kuin mä.”

”Videon kuvaaminen oli erittäin fyysinen reissu, kun joutui heti alkuun polskimaan kylmässä vedessä ja kaatuilemaan sinne. Saatanan kylmä! Sitten piti hakea sekoilufiilistä, ja sehän löytyi aika luonnollisesti.”

Katso video alta: