Läjä Äijälän uusin projekti on kiehtova take away -taideinstallaatio

Luciferin parfyymi julkaistaan torstaina.

28.10.2019

”Luciferin parfyymi leijailee kattojen yllä
Rauhallisena kuin vainajien unet
Niin kuin leijailee kaikki se,
mitä ihminen uskoo olleensa ja edustaneensa.”

Ote on Luciferin parfyymista, joka on tekijöidensä mukaan ”take away -taideinstallaatio”. Se sai alkunsa, kun The Kolmas esiintyi Kajaanin Runoviikoilla ja pyysi Heikki Romppaista keikalle ihmisääneksi. Ydinperhe– ja The Carnival -yhtyeiden rumpalina tunnettu Romppainen lausui työstämänsä runoteoksen osia Läjä Äijälän ja Markku Leinosen syntetisaattorien rutinan ja pulputuksen päälle.

Homma toimi sen verran hyvin, että projektia päätettiin jatkaa ja jalostaa. Äijälä ja Leinonen sävelsivät minimalistisen transsimusiikkiteoksen, joka kiertää kehää pökerryttävästi koko kestonsa. Romppainen viimeisteli Luciferin parfyymi -runoelmansa ja lausuu sen kylmän tunteettomalla äänenpainolla intensiivisesti kieppuvien koneiden päälle.

Oman ensitulkintani mukaan teksti vie muun muassa kesäisen Helsingin öisille kaduille, jotka kaiken nähneenä makaavat hiljaisina ja antavat niitä pikkutunteina vaeltavien eri ihmiskohtaloiden uskoa illuusioon vapaudestaan juuri sen ja vain sen yön ajan. Runoelma on niin lahjakasta ja kiehtovaa sanankäyttöä, että tulkintoja lienee vähintään yhtä monta kuin kuulijoita.

Mikä sitten tekee Luciferin parfyymistä take away -taideinstallaation? Projektiin pyydettiin mukaan Goo-Hagsin laulaja ja The Splitsissä rumpuja soittanut Aiju Salminen, mutta ei musiikillisten ansioidensa takia. Kuvittajana ja kuvataiteilijana tunnettu Salminen kuvitti runoelmasta 40-sivuisen kirjan. Luciferin parfyymi julkaistaan kasettina, jonka mukana tulee edellä mainittu kirja.

Luciferin parfyymi ei ole kuitenkaan pelkkä take away -taideinstallaatio. Monitaideteoksen julkaisua juhlitaan torstaina 31. lokakuuta. Salmisen abstraktit, nokturnaaliset ja ehkäpä myös okkultistiset ja esoteeriset teokset ovat esillä Galleria Kuvituksessa. Näyttelyn avajaiset ovat kello 18–21. Tämän jälkeen ohjelma siirtyy Hämeentien yli Siltaseen, jossa Luciferin parfyymi esitetään elävänä.

Lisätietoa Luciferin parfyymin julkaisujuhlista Facebookista. Aiju Salmisen näyttely on avoinna Galleria Kuvituksessa 1.–23. marraskuuta. Kirjan ja kasetin julkaisevat Haamu Records ja Krypta Records.

Lisää luettavaa