Lisää vettä streamausmyllyyn: Spotifyn väitetään rankaisseen artisteja, joiden tuotantoa on yksinoikeudella muissa palveluissa – Spotify kiistää ja kihisee

28.08.2016

Tidalin, Apple Musicin ja monen muun musiikin suoratoistopalvelun harrastamat exclusive-julkaisut herättävät närää musiikintarjoajien parissa. Esimerkiksi Drake, Chance the RapperFrank Ocean ja Beyoncé ovat julkaisseet musiikkiaan yksinoikeudella vain tietyssä streamauspalvelussa.

Spotifyn kykyjenetsijä Troy Carter valitteli torstaina 25. elokuuta Billboardille, että artistien musiikin tarjoaminen yksinoikeudella on huonoksi artisteille, käyttäjille ja koko musiikkiteollisuudelle. Hänen mukaansa eksklusiiviset julkaisut ajavat turhautuvia käyttäjiä Youtubeen ja laittomiin latauksiin.

Uhkakuvat näyttävät pitävän paikkansa. Esimerkiksi Frank Oceanin Tidalissa yksinoikeudella julkaisemaa uutta Blonde-albumia on ladattu laittomasti 750 000 kertaa alle viikossa. Kanye Westin yksinoikeudella julkaisemaa The Life of Pabloa ladattiin laittomasti 500 000 kertaa ensimmäisen vuorokauden aikana.

Tästä päätelleenä yhdysvaltalainen Bloomberg kertoi perjantaina, että Spotify olisi rankaissut ja vaikeuttanut niiden artistien löytymistä Spotifysta, jotka ovat tarjonneet musiikkiaan yksinoikeudella muualle. Spotifyn väitetään myös jättäneen promotoimatta kilpailijoille ensin menneitä artisteja.

Nyt Spotify kiistää väitteet perättömiksi. Yhtiön mukaan Bloombergin esittämät syytökset artistien tuotannon pimittämisestä ovat järjettömiä. Promootiosyytöksiin yhtiö ei ota kantaa, mutta mitään materiaalin piiloittelua ei kuulemma ole tapahtunut.

Mielipidejohtaja-universaali kylähullu Kanye West kommentoi eripuraa streamauspalveluille: ”Antakaa lasten saada musiikkinsa.”

Tänään olemme Kanyen kanssa hyvin samaa mieltä.

Lisää luettavaa