”Mä toivoin tätä elämää ja mä sain sen” – William on toisella levyllään rikastunut ja rakastunut

Boy Wonder on ilmestynyt, paneuduimme viiteen kappaleeseen.

Julian Schröpel

William on ollut yksi raskaan korona-ajan menestyjistä: Penelope-läpimurtohitti on yksi historian kuunnelluimmista suomenkielisistä kappaleista Spotifyssa. Tärkeintä on kuitenkin se, että raumalainen esitteli kansalle trappia ja rnb:tä yhdistelevän musiikin ja erityisesti itsensä – artistin jonka vahvuudet eivät ole siinä mitä sanoo, vaan miten.

Artistin erottaa useista kollegoista muun muassa heleän äänen hallittu käyttö ja hyvät koukut. William uudisti suomalaista laulutyyliä unohtamalla perinteiset säännöt – biiseissä kieliasut saavat luvan kanssa kyytiä, kunhan lopputulos kuulostaa hyvältä.

Debyyttialbumi Shakespeare oli sanomaltaan yhdistelmä alakuloisuutta ja menestyksen tavoittelua. Räppäri-laulaja on aina tuonut biiseissä esiin asioita pinnan molemmin puolin. Noin vuosi edeltäjänsä jälkeen ilmestyneellä toisella levyllä muusikko on rakastunut ja rikastunut, mutta myös edelleen ahdistunut.

Levyllä vierailevat Bizi, Le Fvbelos, Ville Galle ja Mäk Gälis. Tässä jutussa otamme viisi kappaletta erityistarkkailuun.

Rockstar

Rockstar on paperilla etukäteen kiinnostavin, sillä biisillä vierailee Penelope-hitiltä tuttu Clever. Yhdysvaltalaisräppäri on tehnyt yhteistyötä artistien kuten Justin Bieber kanssa, mutta suosio piskuisessa Suomessa ei varmasti ole jäänyt huomaamatta. Rockstar on Williamin reflektointia nopeasti nousseesta suosiosta sen lieveilmiöineen.  Huumesanastolla flirttailleeseen Penelope-kappaleeseen palataan hetkittäin: ”se on oikeasti William, joka vetää kaiken”.

Artisti on sanoituksissaan avannut avoimesti ongelmia päihteiden kanssa. Päihteet näyttävät nousseen vielä suurempaan asemaan ja asiaa käsitellään katumusta osoittaen. Sanomansa hän tiivistää kysymyksiä herättävästi kertosäkeessä: ”Mä toivoin tätä elämää ja mä sain sen”.

Pelasta mut

”Tää ei oo rakkaustarina, tää on surullinen tarina”, artisti avaa albumin keskivaiheilta löytyvän herkän kappaleen. Biisi on tuotannoltaan ”vanhanaikaisin”, muistuttaen 00-luvun r&b:tä – hyvällä tavalla. Kappaleen kertoja ajelehtii epätoivossa ja kaipaa auttavaa kättä. Musta sumu seuraa minne meneekin, mutta valontuoja selkeästi löytyy laulajan elämästä. Pelasta mut tarjoaa syvällisempää kerrontaa.

Me vs maailma

Tarinaa eteenpäin vievä rakkauslaulu. Sanoituksissa voi aistia edelleen luksus-elämän vivahteita, mutta pääpointti on siinä, että William on korviaan myöten rakastunut. Tuotannosta tuttu alavire jatkuu ja myös pieni epävarmuus kurkistaa nurkan takaa.

Ei olla enää

Ja jos tekee rakkausbiisejä, niin täytyyhän levyllä olla myös erobiisi. Ei olla enää on takuuvarma sydämen särkijä. Biisissä on vahvaa suomi-r&b:n vibaa, eli se ammentaa samasta lokerosta kuin Evelina aikoinaan. Popikas kertsi nostaa kappaleen  helposti albumin parhaimmistoon jääden soimaan herkästi päähän. Luksus saa vastapainoksi arkisuutta, kun William muistaa ettei joululahjaa tarvitsekaan enää ostaa.

Lambo Truck

Kyseessä on biisilistan mukaan bonusbiisi, eikä se levyn muuhun linjaan istukaan. Lambo Truckissa on kaikki hitin ominaisuudet. Kertosäe on mahtavan hölmö, jälleen leikittelyä kielellä. Gallen veljekset (Ville Galle ja Mäk Gälis) painavat back-to-back ja tunnelma on katossa.

Kappaleissa on syvyyttä enemmän, kun kyse on rakkaudesta, mutta artisti loistaa juuri tällaisessa estottomissa bängereissä, jossa saa luvan kanssa vetää mutkat suoraksi. Biisi kuin luotu tiktok-maailmaan ja polttamaan aitopäiden käämit. Mahtava tuotos siis.