Melkoiset Euroviisut takana: voittajamaan laulaja marssii huumetestiin, Blind Channel tuli kuudenneksi, briteiltä pyöreän nollan suoritus

Euroviisut siis ensi kerralla Italiassa.

Måneskinin laulaja Damiano David.
AOP

Eilen päästin viimein järjestämään Euroviisut yhden välivuoden jälkeen. Isäntämaa Hollannissa pääsi myös yleisöä paikalle, joskin jokaisen oli käytävä useaan otteeseen koronatesteissä, sama sääntö koski tietysti myös osallistujia.

Sitten ne itse kisailut: Suomen edustaja Blind Channel tuli hienosti kuudenneksi. Yleisöääniä yhtye oli saanut neljänneksi eniten, eli yhtye oli valtavan suosittu. Samaa ei voi sanoa brittien edustajasta James Newmanista, joka jäi ilman juryn ja yleisön pisteitä. Hämmentävästi Brit Awardsissa palkittu muusikko sai siis pyöreät 0 pistettä.

Kisan voitti Italian Måneskin-yhtye Zitti E Buoni -kappaleella. Måneskin vakuutti räväkällä meiningillä, jonka kruunasi karismaattinen solisti. Bändi oli selkeä yleisön suosikki ja finaalivetoa on katsottu Youtubessa yhden päivän aikana 12 miljoonaa kertaa. Se on valtava määrä, sillä biisiä on kuunneltu Spotifyssa ”vasta” 22 miljoonaa kertaa!

Karismaa ja katu-uskottavuutta riitti siinä määrin, että laulajan viaton vilkaisu pöydän alle väärään aikaan (eli tv-kameroiden kuvatessa) aiheutti sen verran kohua, että laulaja lupasi median hiillostuksen jälkeen menevänsä huumetestiin vapaaehtoisesti. Laulajan katsottiin siis ”snortanneensa” jotakin. Tämä ”kohu” vaikuttaa videokuvan perusteella varsin tuulesta temmatulta.

Suomen ammattilaisraati antoi 12 pistettä Sveitsille, kun yleisö taas Islannille. Raati ei antanut pistettäkään Italialle, kun yleisö antoi 8. Sekin alleviivaa sitä, mikä Italian voittoon vei: yleisö. Sveitsi tuli viisuissa kolmanneksi ja Ranska toiseksi.

Suomen 5-henkisen raadin muodostivat Amie Borgar, Jussi Mäntysaari, Samuli Väänänen, Mirva Merimaa ja Tommy Tuomainen.

Katso Blind Channelin ja Måneskinin esitykset alta.