Metallican entinen tuottaja pyytää anteeksi …And Justice For All -albumin soundeja – klassikkolevyn bassot miksattiin aikanaan olemattomiin

...And Justice for All -albumin soundit ovat herättäneet sekä kauhistusta että ihastusta jo lähes kolmenkymmenen vuoden ajan.

19.08.2017

Metallican neljäs studioalbumi, vuoden 1988 …And Justice for All, on kuuluisa kahdesta syystä. Ensinnäkin sillä on Onen, Blackenedin ja Harvester of Sorrowin kaltaisia klassikoita. Toisekseen se äänitettiin bändille traagisena ajanjaksona.

Kaksi vuotta aiemmin Master of Puppets oli saattanut bändin isoon suosioon. Pian tämän jälkeen basisti Cliff Burton menehtyi bussionnettomuudessa, eikä tilalle otettu Jason Newsted saanut shokissa olevilta bändiläisiltä siunausta, ainoastaan pilkkanimen Newkid. Kun …And Justice For All miksattiin, bändiläiset laskivat Newstedin bassoraitojen volumet minimiin, eikä niitä albumilla juuri kuule.

Nyt Alphabetallican haastattelussa albumin tuottanut Flemming Rasmussen kertoo pahoittelunsa albumin soundeista. Samalla hän muistuttaa, ettei kyseessä ole hänen vikansa.

Rasmussenin mukaan Newstedin bassoraidat olivat loistavat. Albumista oli useampi miksausversio, joista parhaimmassa bassoa oli yltä kyllin. Bändi kuitenkin vaati raidat hiljemmalle.

”Levy saundasi aluksi todella hyvälle. Siinä oli paljon paljon bassoa. Jasonin bassoraidat olivat loistavat, hän soittaa todella hyvin. Luulen, että Newsted laittoi parastaan ansaitakseen paikkansa bändissä”, Rasmussen tilittää.

”En tiedä, miksi he tekivät niin. Ehkä he surivat Cliffiä. Mutta kuvitelkaa ihmetykseni, kun kuulin lopullisen albumin. Sain silloin paljon kritiikkiä levyn bassottomasta, kuivasta soundista. Lopulta levy oli yksi tärkeimmistä soundivaikuttajista hardcore metal -yhtyeille. Yhtäkkiä kaikki halusivat kuulostaa tältä levyltä.”

”Joka kerta, kun kuulen tuon kuuloisen bassorummun biisissä, sanon: ’Olen pahoillani, tämä on minun virheeni. En sentään miksannut tätä’.”

…And Justice for All oli viimeinen Rasmussenin kanssa tehty Metallica-albumi. Rasmussen tuotti myös bändin kaksi aiempaa levyä.

Metallica on julkaissut tuotantoaan remasteroituna kronologisessa järjestyksessä. Seuraavana vuorossa on Master of Puppets vuodenvaihteessa. Kuten Metal Injection vihjasi, bändi suhtautuu …And Justice for All -aikaiseen käytökseensä eri tavalla kuin ennen. On mahdollista, että remasteroidulla albumilla saatetaan kuulla ensi kertaa Newstedin bassoraidat.

Alla …And Justice for All.

YouTube video

Lisää luettavaa