Mimmit peinttaa, räppää ja skeittaa – valtarakenteita puretaan tekemisen kautta

Jos tilaisuutta ei erikseen suunnata tytöille, ovat urbaanin kulttuurin tapahtumat ensisijaisesti pojille, sanoo Nice Dayn järjestäjäporukkaan kuuluva Caroline Suinner.

25.07.2017

Kukaan tuskin voi kiistää, etteikö urbaanin kulttuurin kenttä olisi Suomessa varsin miehinen. Aiheen nosti vastikään esiin hiphop-asiantuntija Inka Rantakallio, joka totesi kannanotossaan suomalaisten hiphop-festivaalien esiintyjien olevan lähes poikkeuksetta valkoisia miehiä. Graffiti- ja skeittiporukoiden sukupuolijakauma ei juuri poikkea musiikkipiireistä, vahvistavat katutaiteilija Rosa Kivinen ja noin vuosi sitten skeittilaudalle uskaltautunut Venla Rantanen.

“Olen niitä naisia, jotka olisivat aina halunneet osata skeitata. Lauta on kuitenkin homehtunut vuosia vaatekaapissa, autotallissa ja ties missä. Halusta huolimatta kynnys oli pitkään liian suuri. Eli kyllä, lajin sukupuolittuneisuus loi paineita ja teki aloittamisesta ahdistavaa”, Rantanen kuvailee.

Tästä lähtökohdasta sai alkunsa huomenna keskiviikkona Suvilahdessa järjestettävä Nice Day. Kyseessä on tytöille sekä nuorille naisille ja binäärisen eli kaksijakoisen sukupuolijaottelun itselleen vieraaksi tunteville suunnattu kivan tekemisen päivä, jonka tavoitteena on edistää tasa-arvoa kulttuuriin liittyvän tekemisen kautta.

Päivän aikana Oranssi ry:n tiloissa valmistuu muun muassa riimejä sekä katutaidetta. Ohjelmassa on myös kankaanpainantaa, roller derbyä, musiikkia sekä Ruskeiden tyttöjen vetämä graafisen suunnittelun työpaja. Jos naiset nimittäin ovatkin peinttaus-, skeitti- ja muusikkoporukoissa vähemmistö, näkyvät rodullistetut naiset Suomen kulttuuri- ja mediakentässä järjestään vielä heikommin.

kuva: Eva-Liisa Orupold

“Kysymyshän on todellisuudessa siitä, ettei rodullistettuja tyttöjä rohkaista tuottamaan ja tekemään, puhumattakaan siitä, että meitä työllistettäisiin”, Ruskeat tytöt LIT -kollektiiviin kuuluva Caroline Suinner toteaa.

“Me kaikki tapahtuman tekijät toimimme vahvasti niin sanotusti miehitetyillä kentillä, joten haluamme luoda muille tytöille ja naisille mahdollisuuksia kokeilla juttuja, joita ei välttämättä muuten uskaltaisi lähteä testaamaan.”

Suinnerin mukaan urbaanien lajien miesenemmistö ei ole sattumaa eikä johdu tyttöjen vähäisemmästä mielenkiinnosta kyseisiin aktiviteetteihin – asetelma juontaa juurensa valtarakenteisiin, joita täytyy aktiivisesti avata ja purkaa.

“Tarvetta tyttöjen omiin tapahtumiin kyseenalaistetaan ylipäätään aivan liikaa. Jokainen tietää, miltä tuntuu kävellä ensimmäistä kertaa tilaan, joka ei selkeästikään ole tarkoitettu sinulle. Ideanamme on ottaa tämä fiilis ja kääntää se päälaelleen. Tytöt tarvitsevat oman tapahtumansa, koska jos sitä ei erikseen mainita, ovat urbaanit tapahtumat ensisijaisesti pojille.”

Naisten vähäisen toimijuuden lisäksi urbaanissa kulttuurissa ei varsinaisesti ole juhlittu seksuaalivähemmistöjen oikeuksilla tai sukupuolen moninaisuuden tunnustamisellakaan. Nice Dayn kohderyhmärajausta perusteleekin tapahtuman Facebook-sivulta löytyvässä kirjoituksessaan myös Tyttörullalautailijat ry:n hallituksen puheenjohtaja ja skeittauksen naisten sarjan Suomen-mestari Enni Kalilainen:

“Skeittauksen historiassa ollut vahvasti läsnä homofobia ja sitä on voinut luonnehtia vahvasti naisvihamielisenä lajina. Ammattiskeittari Brian Anderson tuli viime vuoden lopulla kaapista ensimmäisenä miespuolisena homoseksuaalina ammattiskeittarina. Itse transtaustaisena naisena edustan tätä moninaista naiskuvaa ja inhoan rullalautailun ulkomailta tullutta homo- ja transfobista terminologiaa, kuten tranny, gaytwist ja sexchange. Transtaustan vuoksi todella tiedän, millaista on kasvaa aikuiseksi naiseksi ilman esikuvia rakenteellisen vihan ja pilkkapuheen värittämänä.”

Nice Dayn järjestäjiltä on puuttunut itsensä kaltaisia esikuvia, ja vastaavaa tilannetta he eivät toivo enää muille samoista aiheista kiinnostuneille.

“Olemme itse kohderyhmäämme, joten toivomme pystyvämme luomaan eri tavalla turvallisen ympäristön oppimiselle ja kerrottaville tarinoille”, summaa Caroline Suinner.

“Tapahtuma on siksi tarkoitettu nimenomaan tytöille. Emme tosin käännytä ketään pois omien sukupuolioletuksiemme takia. Paikalle saa saapua myös kaveriporukalla tai koko perheen voimin.”

Nice Day järjestetään 26.7.2017 Helsingin Suvilahdessa Oranssi ry:n tiloissa ja alueen skeittiparkilla. Esiintymässä AK ja Mimmit räppää -kollektiivi. Tapahtuman järjestävät Tyttörullalautailijat ry, Ruskeat Tytöt / RT LIT, Girls Rock Finland, Mimmit peinttaa, Mimmit räppää ja Helsinki Roller Derby. Tapahtuma on maksuton. Lisätietoja Facebookista.

Lisää luettavaa