Missä se uusi Tool-albumi oikein viipyy? Bändi paljasti syyn yhtyeen jo 8-vuotiseksi venyneelle levytystauolle

15.07.2014

Kitaristi Adam Jones ja rumpali Danny Carey antoivat Rolling Stonelle tilannepäivityksen bändin uuden levyn edistymisestä.

Teksti: Jari Setälä, kuva: Tim Cadiente

Vasta maaliskuussa maailmalla levisi hetken aikaa uutinen, jonka mukaan Tool olisi saanut viimein uuden studiolevynsä valmiiksi. Uutinen paljastui kuitenkin nopeasti ankaksi, kun selvisi, että albumi-ilmoituksen antanut kitaristi Adam Jones oli kertonut asian vain vitsinä, joka sitten irroitettiin asiayhteydestään.

Jonesin ja rumpali Danny Careyn Rolling Stone -lehdelle antaman tuoreen haastattelun perusteella totuus näyttäisi tällä hetkellä kuitenkin olevan se, ettei bändin seuraava levy ole vielä lähelläkään valmista.

Toolin edellisestä levystä 10,000 Days tulee tänä vuonna kuluneeksi jo kahdeksan vuotta. Pitkän viivästymisen syynä on Jonesin ja Careyn mukaan monivuotiseksi venynyt sekava oikeusjupakka, joka on siten hidastanut ja vaikeuttanut myös bändin mahdollisuuksia tehdä uutta musiikkia.

Oikeuskiista sai alkunsa vuonna 2007, kun eräs Adam Jonesin ystävä vaati tekijänoikeuskorvauksia kansikuvituksesta, jota hän oli ollut mukana tekemässä Toolille. Kiista on sen jälkeen syventynyt erilaisten vastakanteiden monimutkaiseksi sotkuksi, joka on oikeuskuluineen maksanut Jonesin ja Careyn mukaan bändille jo useita miljoonia dollareita. Oikeustuomioistuimen käsittelyyn kiista on etenemässä tammikuussa.

”Koko tilanne on todella masentava. Pahinta asiassa on se, että oikeusjuttu vie todella paljon aikaamme. Vanhennuttuamme prioriteettimme ovat muuttuneet, kun bändiläisillä on lapsia. Sen vuoksi on jo muutenkin vaikeaa saada suunniteltua bändille sellaista aikataulua, joka sopii kaikille. Kun soppaan lisätään vielä tämä oikeusjuttu, niin se vain hankaloittaa asioita entisestään ja luo kaikille ylimääräistä stressiä”, Danny Carey kertoi Rolling Stonelle.

”Samaan aikaan fanit ihmettelevät, että mitä helvettiä, missä se uusi albumi oikein viipyy? Emmekä oikein ole halunneet vetää faneja mukaan tähän sotkuun, koska heidän on vaikeampi ulkopuolisina ymmärtää, mistä oikein on kyse”, Adam Jones lisäsi.

Positiivisena seikkana Jones ja Carey kuitenkin vahvistivat, että kaksikko on yhdessä basisti Justin Chancellorin kanssa jo kohtalaisen hyvässä vaiheessa uusien biisien rakentamisessa. Careyn mukaan ”hankalin vaihe säveltämisessä on jo ohi”, joten bändi alkaa seuraavaksi kokoamaan valmiiksi saamaansa raakamateriaalia biisiaihioiksi, jotka sitten lähetetään solisti Maynard James Keenanille lauluosuuksien säveltämistä varten.

Careyn mukaan bändillä on tällä hetkellä valmiina ainakin yksi yli 10-minuuttinen biisi, joka sisältää paljon 10,000 Daysia raskaampia elementtejä. Tuleva levy tulee kaksikon puheiden perusteella olemaan muutenkin aiempaa raskaampi ja äänimaailmaltaan ”metallisempi”.

”Toivon, että saisimme levyn äänitettyä vuoden loppuun mennessä. Samaa toivoin tosin jo viime vuonna, joten täytyy katsoa, miten asiat etenevät. Olemme kuitenkin viime aikoina edistyneet todella hyvää tahtia ja uusi biisimateriaali on sellaista, josta olemme kaikki todella innostuneita”, Carey sanoi.

Lisää luettavaa