Missä suomireggae nykyään menee? Haastattelussa Mega-Ertsi

Dancehall-artisti kertoo kullan lepyttämisestä ja Elastisen kanssa työskentelystä.

20.12.2018

Mega-Ertsin Pakita-biisi raikui radioaalloilla kesän aikana tiuhaan. Nyt suomireggaen uutta aaltoa edustava tekijä on julkaissut uuden singlen. Vihaisenakin ihana on herkkä ja rauhallinen kappale, kuin vastapainona Pakita-kappaleelle, jonka remixille jopa Elastinen innostui hyppäämään.

Olimme yhteydessä Mega-Ertsiin ja kysyimme, että missä mennään ja mitä tuleman pitää. Tsekkaa uusi biisi jutun alta.

Kuka ja mikä on Mega-Ertsi?

”Mega! Helsinkiläinen uuden sukupolven dancehall-/reggae-artisti ja -muusikko.”

Millainen muutos tapahtui, kun Ertsistä tuli Mega-Ertsi?

”Upgrade. On menty pitkä matka ja nyt on soundi päivitetty ja tiimi kasvanut. Mega-Ertsi keskittyy soundillisesti tähän päivään. Silti vaikutteet ammennetaan samoilta syntylähteiltä.”

Julkaisit juuri uuden singlen, mutta palataan nopeasti sitä edeltäneeseen. Pakita sai hyvän vastaanoton ja oli jopa jonkin asteinen kesähitti. Minkälaiset fiilikset sinulla on biisistä ja sen suosiosta nyt jälkeenpäin?

”Pakita oli ensimmäinen Mega-Ertsi-sinkku ja oli jatkumon kannalta tosi kannustavaa, että nähtiin heti tämän tyylilajin potentiaali Suomessa. Biisi soi jatkuvasti klubeilla ympäri Suomea ja se ei ole tapahtunut yksin, vaan muun muassa monen dj:n ja fanin avulla. Kiitos! Onnistuneet fiilikset kaikin puolin.”

Biisistä tehdyllä remix-versiolla vieraili Elastinen, joka ei ihan joka päivä vieraile Rähinän ulkopuolisten artistien tuotoksilla. Miten Elastinen päätyi messiin ja millaista oli työskennellä hänen kanssaan?

”Fintelligens- ja Rähinä-dj Ewok laittoi minulle Instagramissa viestiä Pakita-biisin johdosta. Ne oli keikkarundilla Elastisen kanssa ja Elastinen kertoi terkkuja, että on fiilistellyt minun musiikkia jo ajoilta kun tein musiikkia nimellä Ertsi.”

”Päätin silloin kysyä, jos Kimmo (Laiho, Elastinen) tahtoisi tehdä remixin Pakita-biisistä ja homma eteni siitä nätisti. Kimmo ja sen porukka otti tosi lämpimästi vastaan ja oli mukavaa tehdä yhteistyötä ja esiintyä yhdessä Weekend-festivalilla. Bless up!”

Uusi kappaleesi on Vihaisenakin ihana, joka on rnb-vivahteinen ja hyvin rauhallinen. Miten kappaleen tarina syntyi?

”Piti saada kulta leppymään. Man’s gotta do what a man’s gotta do. Painettiin projekti maaliin yhdessä Bommitommin, MGI:n ja Kaisa Korhosen kanssa. Lämmin kiitos tyypeille!”

Biisi on myös melkoinen vastapaino Pakitalle, joka oli hyvin rempseä. Löytyykö Mega-Ertsistä vielä lisää uusia puolia?

”Tulossa lisää meneviä tanssibiisejä, rankempia pahistelu-tyylejä sekä rentoa, rakkauslaulu- ja tiedostavuus-osastoa. Nyt on tärkeää lyödä eri tyylejä tiskiin ja yllättää kuulijoita.”

Millaisia tarinoita ja arvoja haluat musiikillasi tuoda kuuluviin?

”Toivon, että saan herätettyä musiikilla kuulijoissa tunteita, iloa ja inspiraatiota. Musiikin teko on alkanut minulle hauskanpitona ja terapiamuotona, enkä halua koskaan ottaa sitä liian vakavasti. Tärkeää on silti voida seistä etiikan puolesta kappaleitteni takana.”

Suomireggaen suosio on hiipunut, jos katsotaan mainstream-suosiossa olevaa musiikkia. Millaisena itse näet tilanteen ja millaisena uskot sen jatkuvan?

”Aikamoinen ihme oli, että suomireggae ylipäätään päätyi mainstreamsuosioon. Arvostan näitä suomalaisen reggaen uranuurtajia. En kuitenkaan halua koettaa keksiä samaa pyörää uudestaan ja jäljitellä tehtyjä tyylejä vaan luoda uutta ja mennä omalla musiikilla eteenpäin.”

”Maailmalla dancehall ja sitä muistuttava reggaeton on kovassa nosteessa mainstream-musiikissa. Itsekin näen tulevaisuuden näissä tyyleissä.”

Onko jotain mitä haluaisit itse tuoda ”peliin” tai kaipaisitko johonkin muutosta?

”Reggaemusiikki Suomessa ja muissa farrin (ei Jamaica) -maissa on jäljitellyt aika pitkälti 70-80 -luvun jamaikatyylejä. Haluan tuoda myös tämän päivän ajankohtaiset tyylit tapetille ja luoda tervehenkistä kilpailua.”

Millä mielin katselet tätä vuotta taaksepäin ja mitä lupaat vuodelle 2019?

”Tämä vuosi poiki minulle levysopparin, keikkamyynnin ja hienoja kollaboraatioita. Kaikin puolin merkittävä vuosi minulle artistina ja vahva startti seuraavalle. Lupaus vuodelle 2019 on tehdä lisää julkaisuja ja olla Mega!”

Lisää luettavaa