Mitä tiedät Botswanan metalliskenestä? Uusi suomalaisdokumentti valottaa aihetta

Samuli Pyykkösen Freedom in the Dark -dokumentti esitetään lauantaina Helsingissä.

Botswana on noin kahden miljoonan asukkaan valtio eteläisessä Afrikassa. Kalaharin aavikko peittää harvaan asutun tasavallan pinta-alasta miltei 85 prosenttia. Sosiaalisen median alkuhämärissä, tarkalleen ottaen vuonna 2011, maan metalliskenestä tehdystä kuvareportaasista tuli viraalihitti.

Vicen julkaisemassa artikkelissa ja Frank Marshallin kuvissa botswanalaiset hevarit poseerasivat nahkastetsoneissa, mustissa aurinkolaseissa, niitein koristelluissa prätkärotseissa tai nilkkoihin asti ulottuvissa nahkatakeissa, nahkahousuissa ja buutseissa, Cannibal Corpse– ja Megadeth-paidoissa.

Sen jälkeen muiden muassa CNN ja Guardian ovat julkaisseet omia artikkeleita samoista tyypeistä.

Samuli Pyykkönen matkusti keskellä Kalaharin aavikkoa sijaitsevaan Ghanzin kaupunkiin. Noin 12 000 asukkaan kaupungissa hän tutustui Overthrust-nimisen yhtyeen jäseniin, joista tuli Pyykkösen vuosina 2014–2017 kuvaaman dokumentin päähenkilöitä.

Freedom in the Dark -dokumentti esittelee Botswanan rock- ja metallikulttuuria ja antaa äänen niin muusikoille kuin faneille ja ”skenehahmoille”.

Länsimaisin silmin sisältöä on vaikea asettaa kontekstiin: Eläväinen alakulttuuri tarkoittaa tässä tapauksessa noin kymmentä bändiä, jättimäinen rock-festivaali noin parille sadalle henkilölle soitettuja keikkoja jumppasalissa. 1990-luvulla Botswanassa oli kaksi rockbändiä, televisio saapui maahan vuonna 2000.

Voisi kuvitella, että heavy metal -sotisopa yllään patsastelevat ja jopa pelkoa napureissaan herättävät outsiderit ovat todellisia kapinallisia. Näin ei kuitenkaan ole: jopa ankarinta vanhan koulun death metalia soittavat muusikot kertovat dokumentissa hakevansa vain hyväksyntää.

Dokumentin kylkeen koottu kokoelmalevy Brutal Africa – The Heavy Metal Cowboys of Botswana esittelee yhtyeitä, joilla on radikaalimpiakin mielipiteitä. Esimerkiksi Wrust-yhtye kertoo albumin kansilehtisessä haastavansa kulttuurilliset instituutiot hallituksista uskontoon. Näistä asioista olisi kuullut mielellään enemmän myös dokumentissa.

Noin muuten metalliskene vaikuttaa varsin viattomalta hauskanpidolta: brutaalin death metalin tahtiin moshaamista ja viinan juomista, viimeisen päälle pukeutumista ja realiteettien unohtamista viikonlopun ajaksi.

Svart julkaisee Brutal Africa – The Heavy Metal Cowboys of Botswana -kokoelmalevyn cd:nä ja vinyylinä huomenna. Levyn julkaisua juhlitaan ja Freedom in the Dark -dokumentti esitetään Helsingin Mascot-baarissa lauantaina 14. syyskuuta. Ennen dokumentin esitystä yllekirjoittanut toimittaja haastattelee ohjaaja Samuli Pyykköstä ja tuottaja Jani Riihimäkeä. Tapahtumaan on ilmainen sisäänpääsy. Lisätietoja Facebookista.