Noisey-blogin toimittama haastattelu kuulonsa takaisin saaneesta yhdysvaltalaismiehestä antaa mielenkiintoisen käsityksen siitä, miltä tuntuu kuulla musiikkia ensimmäistä kertaa kunnolla 23 vuoteen.
Teksti: Jari Setälä, kuva: Austin Chapman
Kuurona syntynyt 23-vuotias Austin Chapman sai noin vuosi sitten käyttöönsä uuden kuulokojeen, jonka avulla Chapman pystyi ensimmäistä kertaa elämässään kuulemaan ja erottamaan kunnolla kaikki äänet esimerkiksi puheesta ja musiikista.
Vice-lehden Noisey-blogin tekemässä haastattelussa Chapman kertoo, että kokemus tuntuu hieman samalta kuin näkisi maailman ensimmäistä kertaa kolmiulotteisena kaikissa väreissä yksivärisen pikselimössön sijasta.
Koska Chapmanilla ei ollut mitään käsitystä siitä, millaiseen musiikkiin hänen kannattaisi yli 20 vuoden kuurouden jälkeen lähteä tutustumaan, oli hän kysynyt muun muassa Reddit-yhteisöpalvelussa ihmisiltä musiikkisuosituksia. Haastattelussa Chapman kertoo, että hänen saamistaan suosituksista parhaimman vaikutuksen olivat tehneet Mozart, Beethoven, Bach, Bob Marley, Queen, Beatles, Explosions in the Sky, Sigur Rós, Radiohead ja blues. Huonoimpia suosituksia olivat Chapmanin mielestä Justin Bieber, Carly Rae Jepsenin Call Me Maybe -hitti sekä Ylviksen The Fox (What Does the Fox Say).
Ensimmäinen kappale, jonka Chapman oli kuulokojeen saamisen jälkeen kuullut, oli Mozartin Requiem-sielunmessun Lacrymosa-osa. Klassinen musiikki onkin tehnyt Chapmaniin kaikkein suurimman vaikutuksen.
”Digitaalista aikakautta edeltäviltä ajanjaksoilta on helpompi löytää hyvää musiikkia. Vanhemmat kappaleet kuulostavat autenttisemmilta, kun taas moderni musiikki on paljon kovaäänisempää. Nykypäivän yhtyeissäkin on toki kuulemani perusteella sellaisia, jotka ovat innovatiivisia ja pyrkivät viemään asioita uusille tasoille. En vain ehkä odottanut rakastavani klassista musiikkia niin paljon enemmän kuin muita musiikkityylejä. Minun näkökulmastani musiikki on ollut sekavassa syöksykierteessä sen jälkeen kun klassisen musiikin huippukausi päättyi. Osa uudemmasta musiikista on päässyt lähelle, mutta mikään ei siltikään yllä Mozartin hienouden tasolle. Jos minun pitäisi pisteyttää musiikkityylejä, antaisin klassiselle 99 pistettä, bluesille 91 ja reggaelle 85 pistettä sadasta”, vastasi Chapman kysyttäessä, miten hän kokee omasta näkökulmastaan musiikin evoluution klassisesta nykypäivään.
Chapmanin haastattelun voi lukea kokonaisuudessaan Noiseyn sivuilla .