Ennen 2000-luvun taitetta suomeksi räppääviä artisteja oli vain kourallinen. Amerikan matkiminen sai suomilyriikan tuntumaan epäsopivalta rap-musiikkiin, eikä Raptorin kaltainen hupiräppi edesauttanut sen katu-uskottavuuden lisääntymistä. Erityisesti Fintelligenssin debyytti sai isomman yleisön lopulta kiinnostumaan suomiräpistä.
Moni nykypäivän suomirap-konkari on aloittanut englannin kielellä. Usein biitit olivat kohisevia demonauhoja ja englannin ääntäminen rallikuskitasoa. Rumba kokosi muutaman englanniksi aloittaneen artistin alkuaikojen tuotantoa näytille. Jotain hyvin sympaattista näissä on.
———–
Alla Fintelligenssin uran ensimmäinen julkaisu, Finvasion, joka tehtiin Ranskassa järjestettyyn rapkisaan vuonna 1998. Elastinen oli tuolloin vasta 16-vuotias. 12-tuumaisen toinen kappale on Vapaa tyyli, kaksikon ensimmäinen suomeksi räpätty julkaisu. Nimi kirjoitettiin tuolloin Fintelligenz.
Paleface on tehnyt useamman levyn enkkuräppiä ennen suomeksi aloittamista. Hän toisinaan räppää englanniksi edelleen, kuten Matren kanssa vuonna 2013 julkaistulla Sacred Order of the Pen -kappaleella. Alla räppärin debyyttilevyltä The Pale Ontologist, 2001, kappale The Ultimate Jedi Mind Trick – Episode iV. Tässä on anarkiaa.
Koko kansan Cheek aloitti myös englanniksi. Vuoden 2001 debyyttialbumi oli räpätty kokonaan englanniksi, toisella albumilla suomibiisejä alkoi tulla väliin. Vasta neljäs Cheekin albumi oli kokonaan suomeksi räpätty.
Palefacen sanojen mukaan Davo on opettanut kaikki suomiräppärit räppäämään. Rap-ukiksi hän kyllä soveltuu, sillä Celes-nimellä tehty DLO Logic pt. 1 on julkaistu jo vuonna 1996. Ensimmäisiä Suomessa.
Nykyinen kaljaeuropoppi saattaa hämätä, mutta Petri Nygård kuuluu myös suomiräpin ensimmäisiin pioneereihin. Hän räppäsi Dream-nimellä Nuerassa englanniksi jo 1992, jolloin moni suomirap-edelläkävijä oli vielä peruskoulussa.
Nygård palasi muutaman suomeksi tehdyn albumin jälkeen hetkeksi takaisin englanninkieleen. Alla Travis Bicle -nimellä julkaistu What’s Poppin vuodelta 2007. Jos kuuntelee kertosäkeen oo oo -huudot, tunnistaa, että Petrihän se siinä.
Suomiräpin pimeä ruhtinas Petos aloitti englanniksi nimellä Master-A, ja liittyi myöhemmin rapryhmään T.O.A. nimellä J Dustin A. Nyt liikutaan todella syvillä vesillä. Alla oleva Hard flow, 1994, ei taatusti soinut radioaalloilla.
Myös monet muut suomiräppärit ovat aloittaneet englanniksi, etenkin ennen Fintelligenssin tuloa. Hannibal aloitti englanniksi, vaikka hänen ensimmäinen julkaisunsa, Tulenkantajien Tulenkantajat, jälleen 2001, oli jo suomeksi räpätty. Brädi aloitti nimellä Brad Spitt, OG Ikonen nimellä Snoby ja Tykopaatti nimellä Frankly Irrational.
Moni tästä musiikista lojuu C-kasetteina tai itse poltettuina CD:inä artistien ja heidän kavereidensa laatikoissa, joten internetistä löytyvä materiaali on vähäinen. Siinä ehdotusta kulttuuriteoista kiinnostuneille: kokoelmalevy parasta rallikuskiräppiä.
EDIT: Timo Pieni Huijaus poistettu listalta.