Musiikki julistaa hätätilan -kampanja vaatii ilmastotoimia: “Musiikkialalla on kokoaan suurempi potentiaali vaikuttaa ympäristön ja ilmaston puolesta”

Musiikki julistaa hätätilan -kampanja vaatii vahvoja ympäristötoimia.

06.05.2024

Musiikkialan ammattilaisista koostuva ryhmä on julkaissut 6.5.2024 kansainvälisen Music Declares Emergency -kampanjan Suomessa nimellä Musiikki julistaa hätätilan. Kampanjan tavoitteena on yhdistää musiikkiala vaatimaan päättäjiltä kunnianhimoisempia ilmasto- ja ympäristötoimia, sekä edistää alan sisäistä ekologista jälleenrakennusta.

Kampanjan keskiössä olevan musiikkialan yhteisen hätätilajulistuksen on allekirjoittanut jo yli 7500 musiikkialan ammattilaista tai organisaatiota, mukaan lukien Warner Music UK, London Symphony Orchestra ja tämän hetken suurimpiin poptähtiin lukeutuva Billie Eilish.

Suomessa vetoomuksen on tähän mennessä allekirjoittanut yli 170 tahoa, ensimmäisten joukossa: säveltäjät Kalevi Aho ja Lotta Wennäkoski; kapellimestari Atso Almila; Provinssin festivaalijohtaja Ville Koivisto; sekä artistit Olavi Uusivirta, Yona, Elsi Sloan ja Heikki Salo.

“Musiikki julistaa hätätilan -kampanjan päätavoitteena on saada musiikkiala aktivoitua osaksi ekologista jälleenrakennusta, edistää jo olemassa olevia musiikkialan ympäristötoimia – sekä tietysti rohkaista artisteja viestimään aiheesta”, kertoo liikkeen aktiivi ja muusikko Pessi Jouste.

“Ihmiskunta on lähinnä taloudellisen voitontavoittelun seurauksena vaarantanut luonnon monimuotoisuuden ja aiheuttanut ilmastokriisin. Kyseessä on koko maapallon ja ihmiskunnan kohtalonkysymys, joka vaatisi pikaisia vastatoimia. Tällaisessa tilanteessa ei voi enää olla passiivisesti vaiti, vaan jokaisen pitäisi omalta osaltaan pyrkiä vaikuttamaan päättäjiin, jotta globaali ilmastopolitiikka muuttuisi ja luonnon taloudellinen riistokäyttö loppuisi. Siksi haluan olla mukana tässä kampanjassa”, vetoomuksen allekirjoittanut säveltäjä Kalevi Aho kertoo motiiveistaan.

Hätätilajulistuksessa vaaditaan seuraavaa:

1. Vaadimme päättäjiä ja mediainstituutioita kertomaan totuuden ilmasto- ja
ympäristöhätätilasta.
2. Vaadimme päättäjiä ryhtymään toimiin luontokadon pysäyttämiseksi ja luonnon
monimuotoisuuden palauttamiseksi. Lisäksi vaadimme nettonollapäästöjen saavuttamista
viimeistään vuoteen 2030 mennessä.
3. Tunnistamme, että hätätila on seurausta globaalista epätasa-arvosta, ja tavoittelemme
yhteiskunnallista muutosta suojellaksemme elämää Maapallolla.
4. Tiedostamme musiikkialan ympäristövaikutukset ja sitoudumme kiireellisiin toimiin.

 

Lisää luettavaa