Oikeus päätti: Stairway To Heaven ei ole plagiaatti

Stairway to heaven Rumba Led Zeppelin IV

Oikeudenkäynti Led Zeppelinin ikonisen kappaleen alkuperästä sai päätöksen viime perjantaina. Los Angelesin oikeusistuin päätti, ettei Stairway To Heaven (1971) ole plagiaatti Spirit-yhtyeen vuoden 1968 kappaleesta Taurus.

Spirit haastoi Zepit oikeuteen vuoden vaihteessa, ja asiaa on puitu siitä asti. Nyt valamiehistön päätti, etteivät kappaleet ole “merkittävästi samanlaiset”.

”Olemme kiitollisia valamiehistön työskentelystä ja olemme onnellisia tuloksesta, jonka olemme tienneet jo 45 vuotta. Arvostamme myös fanien tukea ja odotamme innolla, että saamme jättää tämän taaksemme”, Jimmy Page ja Robert Plant kommentoivat oikeuden päätöstä.

Syytökset olivat ymmärrettävät. Taurus-kappaleen alussa oleva laskeva kitaranäppäily muistuttaa kovasti Stairway To Heavenin ikonista alkua. Viisi ensimmäistä sointua ovat sekä identtiset että yhtä pitkiä kestoltaan, samoin kolme ensimmäistä nuottia. Myös sävellaji on kappaleissa sama.

Jos oikeudenkäynnin päätös olisi ollut toinen, maailman parhaaksi rock-kappaleeksi usein rankattu Stairway To Heaven olisi menettänyt hohtoaan. Myös raha olisi vaihtanut omistajaa: kappaleen arvoksi on arvioitu noin 560 miljoonaa dollaria.

Tee oma oikeuspäätöksesi alta.

Asiasta uutisoi muun muassa TeamRock.