”Oon sanonut ihan pienenä mutsille, että musta tulee isona Madonna” – Haastattelussa Pihlaja

Pihlaja valmistelee debyyttialbumiaan.

Max Steffe

Rumban juttusarjassa nostetaan esiin nousevia ja potentiaalisia nimiä. Jutussa käydään läpi paitsi artistin suhtautumista musiikkiin, myös sitä miten artistin polulle ikinä päädyttiin. Edellisessä osassa oli Ares, sen löydät täältä.

Tällä kertaa vuorossa on Pihlaja, joka valmistelee debyyttialbumiaan. Hän julkaisi juuri uuden singlen Pojat, jolla vierailee Yeboyah. Laulaja julkaisi kesällä hienon Picasso-yhteiskappaleen Costeen kanssa ja moni muistaa hänet myös Adi L Haslan Kevät-jättihitiltä. Rumballe hän kertoo muun muassa siitä miten sai levytyssopimuksen ja mitä hänestä tulikaan isona.

Mikä soi napeissa just nyt?
”Tuntuu et en oo lähiaikoina löytänyt hirveesti uusia artisteja tai biisejä mistä syttyisin tosi kovaa, mut Kehlanin uusin levy on kyllä mahtava ja soinut mulla paljon. Sen soundi ja melodiat toimii mulle. Just tällä hetkellä tuolla taustalla soi Iben uusi levy. Suomirapin ja r&b:n uusi aalto tulee kovaa ja se on siistiä.”

Mist sä tuut?
”Oon Tampereelta kotoisin oleva laulaja ja biisinkirjottaja. Teen tummasävyistä r&b-musaa jossa esittelen mun universumia, joka on sekä herkkä että vahva samaan aikaan. Rakastan r&b-viboja, mutta myös suomalaista melankoliaa ja kauniita melodioita, joten yhdistelen niitä.”

”Tein aikoinaan Titta-nimellä (mun oikee etunimi) musaa kun aloittelin tätä hommaa, kunnes yks levy-yhtiön edustaja laitto mulle viestiä, että he on julkaisemassa toiselta Titta-nimiseltä artistilta musaa. Tästä viestistä alko sarja erilaisia tapahtumia jotka johti lopulta siihen, että tein levytyssopparin Sony Musicille ja aloin käyttään artistinimeä Pihlaja.”

”Matkalla tosta sopparista tähän päivään on tapahtunut vaikka mitä, ja vihdoin tänä syksynä julkasen mun debyyttialbumin. Oon siitä aika ylpeä ja monen vuoden työ kulminoituu siihen.”

”Oon todella kiitollinen, että oon saanut tehdä mahtavien tyyppien kanssa musaa ja uskon, että se että mul on oikeesti kivaa studiossa kuuluu myös mun musiikissa, vaikka se musiikki onkin tummaa ja välillä surullista. Aion joskus kymmenen vuoden päästä kirjoittaa kirjan kaikista mun uran koukeroista, niin loput voi lukee sit sieltä!”

Silloin tajusin, että haluan artistiksi.
”Luulen et se on ollut mussa aina. Lukion jälkeen alotin ehkä tekemään liikkeitä siihen suuntaan, että pääsisin oikeesti tekeen musaa ja keikkoja. Muistan kyllä kun alotin pianotunnit ekalla luokalla, niin aloin tekemään niiden yksinkertaisten pianobiisien päälle aina sanoja ja melodioita joita sitten välillä esitin mun piano-opelle.”

”Muutenkin oon aina rakastanut esiintymistä, varsinkin jos oon saanut itse vaikuttaa siihen esityksen sisältöön. Oon sanonut ihan pienenä mutsille, että musta tulee isona Madonna, kun mun frendit halus olla lääkäreitä tai poliiseja. Ei musta sit tullu Madonna, mut Pihlaja tuli.”

Musiikillinen esikuvasi?
”On olemassa iso läjä muusikoita ja artisteja joita arvostan ja joiden musasta diggaan, mutta en lähtis sanomaan yhtä tiettyä musiikillista esikuvaa. Ihastun yleensä yksittäisiin biiseihin enkä niinkään vaikka artistin koko tuotantoon.”

”Tietynlainen fanituskulttuuri ei oo koskaan ollut oma juttu, paitsi ala-asteella kun halusin todella kovasti Gimmeliin laulajaksi. Tosi paljon oon kuunnellut esimerkiksi Ellie Gouldingia, Ariana Grandea, Beyoncea ja tän tyylisiä jättimenestystä nauttivia rohkeita naishahmoja ja esikuvia, ja ehkä niistä on ammentunut jotain omaankin musaan.”

Supervoimasi?
”Mun supervoima on mun vankkumaton luotto mun intuitioon. Energiat ei valehtele! Luulen, että se ohjaa mua oikeeseen suuntaan tässä musabisneksen aallokossa ja pitää mut aitona.”

Jos nyt kuulisit musiikkiasi ensimmäistä kertaa, niin mihin siinä rakastuisit?
”Tää on vaikea, koska itsekin fiilistelen aina vähän eri juttuja eri artisteilta. Luulen, että mun tekstit on sellaisia mitä ainakin monet nuoret naiset (ja miksei kaikki muutkin) pystyy peilaamaan hyvin omaan elämään ja fiiliksiin, ja moni kuuntelija kuulemma tykkää mun laulusoundista.”

”Kai se tärkein on kuitenkin vaan joku viba niissä biiseissä. Joko se yhdistyy suhun tai sit ei yhdisty.”

Pojat?
”Pojat feat. Yeboyah on pilke silmäkulmassa tehty biisi, jolla halusin tuoda esiin vähän leikittelevämpää Pihlajaa. Biisissä luetellaan vähän eksiä ja mietitään et voiko ’sen oikean’ löytää jos ei kokeile useampaa!”

”Halusin tehdä biisin missä puhutaan miehistä yhtä kevyellä otteella, kun esim hiphop-kulttuurissa on totuttu kuulemaan toisinpäin. Mun mielestä Yeboyah sopi tähän mystiseen mimmienergiaan ja itsevarmuuteen superhyvin ja onneksi hän lähti tekemään tähän versen.”

”Featteja kysyn yleensä sillä perustein, että kenen energia ja artistiuus sopii biisiin, ja tietty sen toisenkin artistin pitää syttyä biisistä ja kokee se omanlaiseksi. Edellisellä Picasso-sinkulla oli mukana Costee, joka oli taas siihen maailmaan ja soundiin just sopiva.”

”En mä myöskään pyytäisi ikinä ketään ketä en fiilaa ihmisenä tai artistina muuten. Oon itse tehnyt muutaman featin, joista isoin on Adi L Haslan Kevät, joka myi triplaplatinaa ja on muutenkin ollut tärkeä palanen tässä mun uran alussa. Tällä hetkellä teen featteja vaan jos joku biisi oikeasti kolahtaa ja collabo tuntuu hyvältä.”

Albumi?
”Aion julkasta mun albumin tänä vuonna. Levy on hyvin mun itseni näköinen ja kuuloinen, pääosassa rehelliset tekstit, tummat träkit ja mun laulusoundi. Se on yhdistelmä surua ja seksikkyyttä. Upeaa päästä kokoamaan näitä jo julkaistuja singlejä sekä uusia biisejä yhdeksi paketiksi. En voi väittää etten olisi todella fiiliksissä kun mun unelma debyyttialbumista toteutuu pian. Albumin jälkeen alan tekemään varmaan suoraa seuraavaa, koska mun nälkä on kyltymätön ja musan teko parasta!”