Palefacen uudella albumilla ollaan entistäkin inhimillisempien aiheiden ja ihmiskohtaloiden äärellä

Albumin tuotannosta vastaa MD$.

25.03.2023

Pitkän linjan suomiräppäri Paleface on julkaissut odotetun Autofiktio-sooloalbuminsa, joka on samalla ensimmäinen soololevy yli kahdeksaan vuoteen.

Kokonaisuus pitää sisällään yhteensä 12 kappaletta – intro mukaan lukien. Täysin uuden materiaalin lisäksi mukana kuullaan aiemmin julkaistut singlet Miehet ei itke, Malmin ääni (feat. Gracias) sekä Mikä susta tulee isona (feat. Ylva Haru). Singleillä kuultujen Graciasin ja Ylva Harun lisäksi albumilla fiittaavat Teri Mantere, Joonas Widenius, Emilia Sisco, Rebecca Miettinen sekä DJ Leijonamieli. Kuten Paleface on itsekin kuvaillut, kyseessä on painava, tunteikas ja inhimillinen albumi, joka on kuin kokoelma tarinoita erilaisista elämäntilanteista:

”Autofiktio on painava, tunteikas ja inhimillinen albumi. Levy sisältää pieniä tarinoita ihmisistä erilaisissa elämäntilanteissa. Osassa kappaleista on lisäksi vahvaa omaelämänkerrallisuutta, mihin myös albumin nimi viittaa. Kaiken kaikkiaan levyn emotionaalinen lataus on voimakas.”

Jo ennen levyn julkaisua esitetyt vertailut Helsinki-Shangri-La -albumiin eivät ole aivan tuulesta temmattuja. Sillä aivan kuten vuoden 2010 klassikkoteos, myös Autofiktio onnistuu olemaan hyvin puhutteleva ja sanomallaan vakava kokonaisuus, joka laittaa ajatuksia liikkeelle. Paleface itse kuvailee levyä uransa parhaaksi, mikä kertoo varmasti jo paljon paitsi albumia kohtaan nähdystä vaivasta myös sille asetetuista odotuksista.

Levyn tuottajana toimii myös Grammy-gaalassakin ehdolla ollut MD$ eli Santeri Kauppinen, jonka kanssa työskentelyä Paleface on kommentoinut näin:

”Joku voisi pitää mun ja Santerin yhteistyötä jotenkin epätodennäköisenä, mutta yhdistelmä osoittautui heti toimivaksi. Syntyi nopea ja tuottelias työtapa. Santeri on tajuttoman musikaalinen jäbä, joka ymmärtää laajasti musiikin estetiikkaa, myös räppilaatikon ulkopuolelta. Heti ensimmäisellä biisileirillä syntyi neljä kappaletta, jotka kaikki taisivat päätyä levylle. Vaikka Santeri edustaakin mua nuorempaa sukupolvea ja on parhaiten tunnettu moderneista tuotannoistaan, meitä yhdistää rakkaus perinteiseen, 1990-luvun räppiin. Alusta asti oli selvää, että teemme nyt yhdessä painavan, tarinallisen räppilevyn, joka ammentaa siitä musasta jonka parissa ollaan molemmat kasvettu, eli levyllä on klassisen ysäriräpin henki. Me haluttiin tehdä se kuitenkin freesillä ja nykyaikaisella tavalla, eikä hiilipaperikopiona.”

Albumin oheen Paleface on tehnyt yhdessä Setlementtiliiton kanssa 11 jakson pituisen Autofiktio-podcastin, jossa keskustellaan albumin teemoista yhdessä vaihtuvien vieraiden kanssa. Sarjan ensimmäiset kolme jaksoa ovat nyt kuunneltavissa eri suoratoistopalveluista – kuten Podplaysta, Spotifysta ja Apple Podcastsista. Uusi jakso julkaistaan joka keskiviikko 17. toukokuuta asti.

Kuuntele uusi albumi alta.

Lisää luettavaa