Paljastuuko tällä videolla Keko Salatan hittien salaisuus?

Uutta Keko Salataa, mutta mikä muusikossa vetoaa?

23.10.2019

Keko Salata on onnistunut kasvojensa paljastamisenkin jälkeen pitämään mystistä savuverhoa yllä. Salata on yksi Suomen kuunnelluimmista artisteista, vaikka artisti ei liiemmin pidä ääntä itsestään, saati keikkaile.

Silti kappaleet päätyvät kerta toisensa jälkeen Spotifyn top-50-listan kärjen tuntumaan. Kerrottakoon sekin, että Salata, oikealta nimeltään Sakke Aalto, on ollut tekemässä Spotifyn kärkikolmikkoon nousseen Behmin Hei rakas -kappaletta.

Alkuvuodesta Keko Salata julkaisi uuden albumin Laulajan näköinen mies. Kappaleet hätyyttelevät kuumasti 20 miljoonan striimauksen kokonaismäärän parempaa puolta Spotifyssa. Keko Salata ei jäänyt lepäämään, vaan on jo julkaissut uuden kappaleen Koska mä pelkään. Kappale on tällä hetkellä Spotifyn kahdenkymmenen kuunnelluimman kappaleen joukossa.

Nyt biisistä julkaistiin musiikkivideo ja se paljastaa, miksi Keko Salata on siinä asemassa, kuin on.

Resepti on yksinkertainen – hallittu kokonaisuus. Keko Salata ei keksi pyörää uudestaan, vaan tekee sitä minkä parhaiten osaa, eli suoraan sydämeen porautuvaa iskelmähköä poppia. Kappaleita voi huoletta kutsua rakkauslauluiksi.

Kappaleet eivät ole siis pelkästään tarttuvia, vaan Salata hallitsee sanoittamisen. Salata tuntuu osaavan pukea sanoiksi asioita, joita ihmiset mielessään pohtivat, mutta eivät uskalla ääneen sanoa.

Uusi single kertoo tilanteesta, joissa kertoja on antanut itsestään liikaa, mutta tuntuu saavan liian vähän takaisin. Lopputuloksena kertoja on vastapuolestaan liian riippuvainen ja kokee heikon vastakaiun takia epäluottamusta. Näin ollen hän ennemmin puhaltaa pelin poikki molempien osalta, kuin odottaisi tilanteen romahtavan täysin. Kappaleen aikana suhde murenee sekunti sekunnilta.

Kappaleessa, kuten Salatan tuotannossa monesti, biisin melodia ei varsinaisesti kulje käsikädessä sanoman kanssa. Nopealla kuuntelulla Koska mä pelkään voisi kuulostaa iloiselta, mutta sen melankolinen tarina avautuu kerta kerralta. Samanlaista vastakkainasettelua Salata tuntuu harrastavan useasti. Tässä kappaleessa epäusko ja epäluottamus siis sotkeutuu iloiseen säveleen. Kenties tämä tarinavetoisuus ja musiikillinen leikitteleväisyys on juuri se, joka saa sadat tuhannet kuuntelijat kuukausittain palaamaan Keko Salatan kappaleiden pariin.

Katso uunituore video alta.

Lisää luettavaa