”Patriarkaatti sortaa kaikkia. Myös sinua. Onneksi on Matriarkaatti!” – Adikian ja Mon-Salan podcast teki paluun

Feministisiä teemoja laajasti käsittelevä podcast täydentyy puheohjelmalla sekä ensi vuonna julkaistavalla albumilla.

06.10.2021

Vuonna 2017 Mon-Sala eli Nora Horn ja Adikia eli Kirsikka Ruohonen perustivat Matriarkaatti-kollektiivin, jonka tarkoitus on antirasistisena ja feministisenä alustana nostaa esiin nais-, transmaskuliinisia- ja ei-binäärisiä rap- ja r&b-artisteja. Tänä syksynä Matriarkaatti aktivoituu uuden podcast-tuotantokauden parissa, joka sisältää podcast-jaksojen lisäksi Youtubessa nähtävän puheohjelman sekä ensi vuonna julkaistavan rap-albumin.

Lokakuun jokaisena maanantaina Spotifyyn ilmestyvistä podcast-pareista on tähän mennessä saatu kuultaville ensimmäinen. Näissä kahdessa jaksossa käsitellään muun muassa nais-etuliitteen merkitystä rap-maailmassa, naismuusikoiden historiaa, kielen vaikutusta ihmisen tapaan hahmottaa maailmaa, sekä suomiräpissä ilmenevää seksismiä. Aiheita ruotimassa ovat vierailijat Tiina Käpylä sekä Piki Rantanen, ja tulevissa jaksoissa tullaan kuulemaan esimerkiksi Sini Sabotagea ja Taika Mannilaa.

Lisäksi lokakuun jokaisena perjantaina Youtubeen saadaan nähtäville neliosaisen Matriarkaatti BTW puheohjelman jakso, jossa podcastin aiheita tutkitaan entistä syvemmältä esimerkiksi kapitalismin ja sukupuolianarkian näkökulmasta. Siinä missä podcastissa keskitytään pohtimaan esimerkiksi seksuaalisuuteen ja misogyniaan tai toiseuteen ja kirjoittamiseen liittyviä teemoja laajemmasta ja akateemisesta näkökulmasta, puheohjelman tarkoitus on tuoda samat aiheet konkretiaksi tähän hetkeen. Keskusteluvieraina ohjelmassa nähdään Pink Taco Krew, Rosa Coste, Sofa ja Pimeä Hedelmä.

Alkuvuodesta 2022 ilmestyy albumi, jonka kaikki biisit Adikia ja Mon-Sala ovat kirjoittaneet podcast-aiheiden pohjalta.

Matriarkaatti-podcastissa vaikuttavat Hornin ja Ruohosen lisäksi ohjaaja-dramaturgi Suvi Tuuli Kataja sekä tuottaja Emma Heikkilä, ja projekti toteutetaan yhteistyössä äänituotantoyhtiö Artlabin kanssa. Löydät kaksi ensimmäistä jaksoa alla olevista linkeistä.

 

Lisää luettavaa