Peter Gabrielin odotetun soololevyn ensimmäinen single on ilmestynyt – albumin ympärillä erikoinen julkaisukonsepti

Uusia biisejä on luvassa jokaisen täydenkuun aikaan.

07.01.2023

Genesis-yhtyeessä vuosina 1969-1974 laulanut ja sen jälkeen soolouralle siirtynyt Peter Gabriel on julkaissut ensimmäisen singlen tulevalta sooloalbumiltaan. I/o-nimisen levyn julkaisupäivä ei ole vielä tiedossa, mutta lisää kappaleita vaikuttaisi olevan tulossa hyvinkin pian.

Artistin nettisivuilla kerrotaan, ettei Panopticom-singlen ilmestyminen täydenkuun aikaan ole sattumaa. Albumin julkaisuaikataulu on suunniteltu kuun kierron mukaan, ja jokaisen täydenkuun kohdalla on luvassa uusi kappale. Seuraavat singlet ovat siis todennäköisesti odotettavissa 5. helmikuuta, 7. maaliskuuta ja 6. huhtikuuta.

”Taustalla on ajatus siitä, että olemme nähtävästi äärimmäisen kykeneväisiä tuhoamaan planeetan, jolla synnyimme, ja ellemme löydä keinoja yhdistyä uudelleen luonnon ja luonnollisen maailman kanssa, tulemme menettämään paljon. Yksinkertainen tapa ajatella, mikä on paikkamme tässä kaikessa, on katsoa ylös taivaalle… Kuu on vetänyt minua aina puoleensa”, Gabriel kertoo.

Panopticom-singlestä Gabriel puolestaan kertoo seuraavaa:

”Ensimmäinen kappale perustuu ideaan, jota olen työstänyt aloittaakseni loputtomasti laajennettavan datapallon, Panopticomin luomisen. Yhdistämme samanmielisen ryhmän ihmisiä, jotka saattaavat onnistua herättämään tämän eloon, jotta maailma näkisi itsensä paremmin ja ymmärtäisi, mitä on todella meneillään.”

Gabrielin lisäksi kappaleessa esiintyvät hänen pitkäaikaiset yhteistyökumppaninsa Tony Levin, David Rhodes ja Manu Katché. Biisin sanoitusten kerrotaan syntyneen tutkimusryhmä Forensic Architecturen, Bellingcat-järjestön ja ihmisoikeusjärjestö Witnessin toiminnan inspiroimina.

Albumin voisi kuvitella ilmestyvän kevään aikana, sillä Gabriel kiertää Eurooppaa 18. toukokuuta alkaen. Suomeen artisti ei tämänhetkisen tiedon mukaan ole tulossa, mutta Gabrielin voi nähdä esimerkiksi Tukholmassa 31. toukokuuta.

Gabriel on julkaissut uusia kappaleita sisältävän levyn viimeksi vuonna 2002. Tämän Up-albumin jälkeen on ilmestynyt cover-levy Scratch My Back (2010) ja uudelleen äänitettyjä biisejä sisältävä New Blood (2011).

Lisää luettavaa