Plagiointisaaga jatkuu: Marvin Gayen perikunta haluaa lisää rahaa, Pharrell Williams ja Robin Thicke hakevat muutosta tuomioon

04.05.2015

Aiemmin maaliskuussa uutisoitiin Pharrell Williamsin ja Robin Thicken saamasta Blurred Lines -tuomiosta. Kaksikko tuomittiin maksamaan Marvin Gayen perikunnalle jopa 7,4 miljoonaa dollaria (noin 6,6 miljoonaa euroa) Gayen Got To Give It Up -kappaleen plagioimisesta. Tuomio herätti paljon keskustelua, ja useampikin musiikkiblogien kolumnisti on pelännyt sen poikivan runaasti uusiakin oikeusjuttuja.

Nyt Thicken ja Williamsin asianajajat ovat viemässä asiaa uudestaan oikeuden eteen. Pitchforkin mukaan kaksikon asianajajien mukaan musikologi Judith Finellin todistus oli kelpaamaton, todisteet riittämättömiä ja tuomio ristiriitainen, kun kappaleella vieraileva räppäri T.I. (Clifford Joseph Harris Jr.) todettiin syyttömäksi.

Tapauksessa katsotaan, että tuomion pitäisi olla perusteltu täysin Got To Give It Up -kappaleen nuottien kopioimisella eikä kohdistaa huomiota siihen, miten Thicken oikeudessa pitämän puheen mukaan Gayen ”groove ja tunne” musiikissa toivat vaikutteita kappaleeseen. Näitä asioita kun ei nuottivihkosta löydy.

Myös korvaussumman katsotaan olleen aivan liian suuri Pharrell Williamsin tienattua kappaleella vain puolet korvattavasta määrästä. Koska Blurred Linesin katsottiin kopioineen vain 5 % Got to Give It Upista, voisi asianajajien mielestä maksettava korvauskin olla alle 680 000 dollaria.

Myös Marvin Gayen perikunta laittoi perjantaina uudet oikeusjutut vireille. Nyt vaaditaan, että levy-yhtiöt Interscope ja UMG pitää saada myös vastuuseen. Samalla Gayen perikunta yrittää estää kappaleen jakelun, mutta mikäli tämä ei onnistu, he haluavat puolet tulevista tuotoista.

Seuraava oikeudenkäsittely on 29. kesäkuuta. Jutun keskipisteessä oleva Pharrell Williams keikkailee 4. heinäkuuta Turun Ruisrockissa, toistaiseksi tapauksessa syyttömänä oleva T.I. taas astelee Tampereen Blockfestin lavalle lauantaina 2. elokuuta.

Lisää luettavaa