Pojat on poikia –kappale vertaa #Kalevalatoo-kulman kautta Väinämöisen ja Joukahaisen machoilua Talebanin toimiin

Minä ja Nieminen julkaisi uuden kappaleen,

Tamperelainen elektropopyhtye Minä ja Nieminen on julkaissut Pojat on poikia -biisin #kalevalatoo hengessä.

Biisi on single helmikuussa julkaistavalta Kalevala elävänä tai kuolleena Vol. 2 -albumilta. Levyllä suomalaiset naisartistit kirjoittavat Kalevalan 11 laulua, joiden kunkin lähtökohtana on Lönnrotin Kalevalasta (1849) löytyvä merkittävä teema.

Minä ja Nieminen -yhtyeen solisti Henrika Nieminen kertoo kappaleesta seuraavaa:

“Kalevala on minulle tuttu kaukaa peruskoulusta ja myöhemmin teatterikoulusta. Koulussa Kalevalaa tehtiin näyttämölle sanattomana nukketeatterina luonnonmateriaaleilla. Näin teoksen voimakkaina kuvina. Nyt sain tiiviin ja kattavan materiaalin käsiini. Sen avulla oli helppo päästä kiinni aiheeseen, joka oli Väinämöisen ja Joukahaisen kilpalaulanta. Näistä kahdesta tyypistä voisi kirjoittaa tuhat biisiä. Toinen on ikivanha ukkeli, jonka arvo perustuu selvästi siihen, että hän vaan on tosi tunnettu ja häntä on kautta aikojen aina arvostettu. Vanha rokkitähti, joka lepää joskus kauan sitten saavutetun maineensa varassa ja käyttää asemaansa hyväkseen. Toinen ukkeli taas on nuori ja uhmakas, ei vielä tunnista vahvuuksiaan eikä heikkouksiaan, on omasta mielestään kuolematon”, Nieminen kertoo ja jatkaa:

”Kirjoittaessani tekstiä uutiset kertoivat Talebanin vallankaappauksesta Afganistanissa. Olin tosi huolissani, olen edelleen. Naisten kasvoja maalataan piiloon katumainoksista, naistoimittaja ei uskalla mennä töihin; naiset piilotetaan. Varmasti tästä huolesta johtui se, että kaikesta lähdemateriaalista kosketti eniten Joukahaisen sisaren Ainon kohtalo. Ukkelit tappelevat ja kärsijänä on viaton sisko. Kaikista hurjimmilta tuntuivat äidin sanat, kun Aino oli hävitty taistelussa. “Mene huima huolinesi, epäkelpo itkuinesi, ei ole syytä synkistyä, aihetta apeutua.” Kertosäehän siitä tuli.”

Kalevala elävänä tai kuolleena vol 2 -levyllä esiintyvät Lau Nau & Hilja Grönfors, M, Stinako, Minä ja Nieminen, Emma Salokoski, Laura Moisio, Tuuletar, Vihreet Homot, Kielo Kärkkäinen, Poutanen sekä Aili Järvelä. Levy on osa Koneen säätiön rahoittamaa Kalevala elävänä tai kuolleena -hanketta ja se on saanut tukea myös Kalevalaseuralta.

Kuuntele kappale alta.

YouTube video

 

Lisää luettavaa