”Putin-myönteisiksi tulkitut kommentit irrotettu kontekstistaan” – venäläistähden keikka Suomessa peruttu

Nina Kravizin levymerkin edustaja antoi lisäselvitystä kohuun johtaneiden seikkojen suhteen. Esiintyminen Weekendissä on kuitenkin peruttu.

18.05.2022

Kun Venäjä aloitti hyökkäyssodan Ukrainaan, Nina Kraviz julkaisi sosiaalisen median kanavissaan videoklipin, jossa kirjoitti venäjäksi sanan ”rauha”. Sen jälkeen hän on pitänyt some-hiljaisuutta, mutta keikkaillut niin Etelä- kuin Pohjois-Amerikassa ja Isossa-Britanniassa.

Viime viikonloppuna Kraviz kohtasi kritiikkiä, kun Time julkaisi artikkelin klubimusiikin maailmantähdestä. Venäläisartistilta on vaadittu suorasanaisempaa kannanottoa kotimaansa sotatoimista, mutta sellaista ei ole tullut. Samaan aikaan Kraviz on saanut jatkaa kiertämistä, vaikka vaikeneminen tästä asiassa on tiennyt monille muille venäläisartisteille keikkojen perumista.

Artikkelissa tuotiin myös ilmi, että Kravizin Trip-levymerkin jakelusopimus alankomaalaisyhtiö Clonen kanssa on irtisanottu. Clone-johtaja Serge julkaisi tämän jälkeen avoimen kirjeen, jossa kertoi oman kantansa asiaan. Hän kirjoittaa, että Kraviz on kieltäytynyt toistuvasti keskustelemasta henkilökohtaisesti asiasta.

”Valitsemalla hiljaisuuden Nina mahdollistaa elämäntyylinsä esiintyvänä taiteilijana samalla kun hänen maanmiehensä ryöstelevät, raiskaavat, murhaavat ja tuhoavat toista maata”, Serge kirjoittaa.

Putinin sorron tuomitsematta jättäminen on Sergen mukaan vastoin kaikkia tekno- ja housekulttuurin arvoja. Sergen mukaan Kravizilla on toki oikeus olla mitä mieltä tahansa, mutta hänellä on yhtäläinen oikeus katkaista kumppanuus samoista syistä.

Nina Kraviz julkaisi eilen illalla oman vastineensa aiheeseen. Lausunnossaan hän tuomitsee sodan yleisellä tasolla, mutta pidättää oikeuden olla ottamatta kantaa poliittisiin asioihin.

”Ihmisenä, muusikkona ja artistina olen syvästi liikuttunut siitä, mitä maailmassa tapahtuu. Minua kuvottaa, millaiseksi kotimaani ja Ukrainan suhteet ovat menneet. Vastustan kaikkea väkivaltaa. Rukoilen rauhan puolesta. Viattomien ihmisten kuolema satuttaa minua”, Kraviz kirjoittaa.

”Olen muusikko, enkä ole ikinä tukenut poliitikkoja tai poliittisia puolueita, enkä aio tehdä niin jatkossakaan. En ymmärrä politiikkaa enkä niitä sosiaalisia prosesseja, joita politiikka aikaansaa. Tämän vuoksi en koe oikeaksi puida näitä asioita sosiaalisessa mediassa. Näkemykseni mukaan se saattaa lisätä vihaa, eikä auta ymmärryksen lisäämisessä.”

Kravizin mukaan hän on kohdannut viime kuukausien aikana vihaa ja valheita. Kraviz kirjoittaa, että se on saanut hänet surulliseksi muttei katkeraksi.

Trip-levymerkin edustaja kertoi Rumballe, että Timen artikkelissa ja Clonen lausunnossa Kravizin Putin-mielisiksi esitetyt kommentit ovat irrotettu kontekstistaan: Poseerauskuva pahvi-Putinin kanssa on otettu Coachella-festivaalilla 2014, edustaja kertoo. Festivaalilla oli lukuisia eri pahvihahmoja, joiden kanssa sai kuvauttaa itseään. Kraviz piti Juri Gagarinin kuvalla varustettua paitaa Mixmagin artikkelia varten 2017, kun hän esiintyi San Diegon Air & Space -museossa. Se on tulkittu neuvostoliittomieliseksi, mutta Tripin edustajan mukaan Kraviz osoitti paidalla tukensa vain avaruusohjelman onnistumisille.

Toisessa maailmansodassa Neuvostoliitto taisteli liittoutuneiden rinnalla natseja vastaan. Tälle Kraviz on antanut tukensa ja antaa yhä.

Clonen avointa kirjettä levymerkin edustaja hämmästelee. 20 vuotta toisensa tunteneiden Kravizin Trip ja Sergen Clone solmivat jakelusopimuksen viisi vuotta sitten. Yllä mainitut kuvat ja kommentit olivat tuolloin Sergen tiedossa, eivätkä ne häirinneet häntä, edustaja sanoo. Clone ilmoitti huhtikuun alussa Tripille lopettavansa yhteistyön. Tuolloin sovittiin, että jakelun lopettaminen ja siirto toiselle yhtiölle hoidetaan sujuvasti, edustaja sanoo.

Hiljattain ilmestyneen All His Decisions -kokoelmalevyn julkaisua edelsi huhtikuun loppupuoliskolla ”huolestuttavia ja epäkunnioittavia keskusteluja”, kun Serge vaati albumin artisteilta selvityksiä kappaleiden taustoista, edustaja kertoo. Tämä johti siihen, että Trip keskeytti yhteistyön ja ilmoitti tehneensä jakelusopimuksen toisen yhtiön kanssa. Vain pari päivää myöhemmin Clone julkaisi avoimen kirjeensä, edustaja sanoo.

Näyttäisi siltä, että asiaa ei ole vielä käsitelty loppuun. Nina Kravizin esiintyminen Weekend-festivaalilla on peruttu. Festivaalin promoottori Hardi Loog kommentoi IS:lle, ettei Kravizin ympäripyöreä vastine jättänyt muita vaihtoehtoja.

Lisää luettavaa