Räppäri Juno on töissä kannabiskaupassa: “THC aiheuttaa jengille kaiken maailman mielialahäiriötä”

Junolta tuli loppukeväästä kaksi uutta levyä, minkä ohessa hän myy kannabista laillisesti. Rumban Sari Kivijärvi kävi jututtamassa räppäriä We Got Seeds -kaupalla.

27.06.2023

Helsingin kannabiskauppa We Got Seeds perustettiin alle vuosi sitten. Suurin osa kaupan tuotteista on tehty ei-päihdyttävästä kannabiskasvista.

Astun ovesta sisään, josta soi äänimerkki sisällä oleville. Vasemmalla on pieni oleskelutila sohvilla ja pöydällä, jonka keskellä on aukinaisena Image-lehden juttu We Got Seedsistä ja sen laillisesta toiminnasta. Tiskillä on isoja hillopurkkeja, joiden sisällä on valmiiksi käärittyjä “tuutteja”. Kaikki muu myytävä budista öljyihin ja siemeniin löytyy tiskin takaa.

Myyjänä toimii räppäri Juno. Artisti tunnetaan soolouransa lisäksi esimerkiksi SMC Lähiörotista. Sovimme haastattelun: musiikista, kannabiskaupasta ja näiden yhdistämisestä.

Olet ollut tuottelias tänä vuonna kahdella levyllä: Eden ja Henkosii ja henkevii. Molemmat ovat Sony Music Groupin julkaisemia. Mikä on tuotteliaisuutesi salaisuus?

“Olen aina tehnyt musaa tosi paljon. Musan tekeminen on kivaa ja vähän kuin päiväkirja: Helppo tapa purkaa omia keloja kaikesta. Ei tarvitse sitten kiukutella muille.

We Got Seeds -kauppa on ollut uutisissa, koska siellä myydään kannabistuotteita. Tuotteet sisältävät CBD:tä, eikä THC:ta, eli niitä ei pidetä päihdyttävinä. Myytävistä siemenistä kasvaa kuitenkin päihdyttäviä kasveja. Koetko, että kauppa normalisoi päihteitä?

”En koe, että kauppa normalisoi päihteitä. Siemeniä on saanut jo tilata tosi, tosi kauan. Itseasiassa yli kymmenen vuotta, en ole ihan varma mistä lähtien. Minusta on hienoa, että niitäkin on, ja eihän me tuolla kaupalla olla ensimmäisiä, on Seeds of Love ja monia muita. Vastuu siirtyy siemenen ostajalle. Meidän tuotteista päihdyttäviä ovat ainoastaan ne lopputuoteet siemenestä.”

Kannabiskaupan perustajan lisäksi olet kaupan toinen näkyvä naama. Koetko, että We Got Seedsin ja Junon imagot täydentävät toisiaan?

“Kyllä varmaan tietyllä tavalla, koska olen nuoresta saakka ollut näkyvästi osa esimerkiksi kaikkia aloitteita ja puhunut kannabiksen puolesta. Jos olet aikuinen ihminen ja kykenevä tekemään päätöksiä itse, niin ihmisellä pitäisi olla oikeus valita, mitä teet.

Puhun kaupalla paljon myös siitä, että on kivaa, että täällä on nimenomaan CBD:tä. THC aiheuttaa jengille kaiken maailman mielialahäiriötä, skitsofreniaa, ahdistuneisuutta ja muitakin haittoja.

Sitten vielä se, että olen aina asunut Suomessa ja olemme perso kansa ryyppäämään. Uskon, että jos myisimme vaikkapa THC:ta, siitä tulisi paljon ongelmia. Mielestäni CBD on kivempaa, kun se oikeasti auttaa ihmisiä, eikä siitä mene sekaisin ja pystyy vielä ajattelemaan selkeästi. Jos se auttaa ihmisten ahdistuneisuuteen, niin cool.”

Kenties ihmiset siirtyvät katukaupan THC-kannabiksesta polttamaan teidän tuotteita.

”Se olisi kivaa ja suotavaa.”

Luovilla aloilla voi olla hankalaa tehdä elantoa, kuten Eden-levyn Eräpäivät-biisissä kuvaillaan. Tunnetut naamat saattavat silti karttaa myyjän töitä, jos he pelkäävät sen kertovan epäonnistumisesta taiteilijana. Oliko sinulla tällaisia pelkoja myyjän töistä?

“Tuollaisia ajatuksia ei ole ollut. Olen lähes aina tehnyt samalla töitä, kun olen tehnyt musiikkia. Olen ollut töissä vaikkapa raksalla tekemässä julkisilla paikoilla terassia. Pienenä on iskostettu päähän kotikasvatuksessa, että jos haluaa rahaa, mennään töihin. Jos ei halua rahaa, ei mene töihin.

Minulla on paljon lapsia, kuusi meidän perheessä. Vaikka niitä ei olisi, koen, että jokainen tarvitsee sisältöä elämään. Jos vain jumittaa kotona, en yhtään ihmettele, että on paljon ahdistuneisuutta. Jos olisin vain vuoden kotona, voisin kuvitella, että musiikki olisi vähän erilaista ja kelat maapalloa kohtaan erilaiset.

Kiva nähdä ihmisiä ja sosialisoida heidän kanssaan, koska se on kuitenkin mielestäni elämän ydin. Tehdä juttuja, tavata ihmisiä ja elää sosiaalista eikä antisosiaalista elämää.”

Lisää luettavaa