Rockin SM -kilpailu palaa, Ääni ja vimma pitää tänä vuonna matalaa profiilia

Rockin SM nosti aikanaan pinnalle 22-Pistepirkon, Hassisen koneen ja Peer Güntin. Millainen on kisan painoarvo nykypäivänä?

Kuva: Markus Paajala

Samalla kun Ääni ja vimma -kisa viettää hiljaiseloa, sen edeltäjä Rockin SM -kilpailu palaa kuvioihin. Rockin Suomen mestaruutta janoavat voivat ilmoittaa bändinsä mukaan kisan kotisivuilla, ja voittaja saadaan monien kilpailuvaiheiden jälkeen selville lokakuussa järjestettävässä finaalissa. Ilmoittautumistakaraja on 30. toukokuuta.

Kisan tuomaristoon kuuluvat YleX:n mukaan ainakin tuottaja Jukka Immonen, Happoradion Aki Tykki, Redrama ja YleX:n musiikkipäällikkö Tomi Saarinen.

Ensimmäiset Rockin SM -kisat järjestettiin vuonna 1970, tuolloin voittajaksi selvisi porvoolainen Faction. Myöhemmin kisan finaaleissa ovat soittaneet muun muassa Yö, Hassisen kone, 22-Pistepirkko, Clifters ja Kolmas nainen. 1990-luvulla kilpailun rinnalle tuli Ääni ja vimma, ja myöhemmin Rockin SM yhdistettiin televisio-ohjelma Jyrkin vanavedessä kasattuun Jyrki Hit Challenge -konseptiin. Viimeisin Rockin SM kilpailtiin vuonna 2002.

Mikä mahtaa olla kilpailun painoarvo nykyään? Bändikisojen merkitys ylipäätään on muuttunut, kun lahjakkuudet pääsevät helpommin esille omin päin eikä ilmainen studioaika toimi enää kotiäänitysten aikakaudella palkintotäkynä vanhaan malliin. Toisaalta yhtyeitä on liikkeellä enemmän kuin koskaan, ja nämä ottavat kaikenlaiset esiintymistilaisuudet ilomielin vastaan.

Bändikisojen funktiota punnitsee maaliskuun Rumbassa myös Ääni ja vimma -kilpailun tuottaja Tiina Toivonen, joka on luotsannut kisaa jo vuodesta 1996. Tänä vuonna Ääni ja vimma on yhdistetty taidekatselmus Loistefestarin kanssa LoisteWimmaksi, jossa tarjotaan tuttuun tapaan nuorille bändeille esiintymisaikaa ja ammattilaisten palautetta, mutta joka toimii ennemmin katselmuksena kuin kilpailuna. Lisää aiheesta 16.3. ilmestyvässä lehdessä.