Ruotsin suurin pop-festari Bråvalla peruttu seksuaalisen häirinnän takia – ”Tämä ei helvetti vieköön ole OK”

Ruotsin suosituin pop-festari Bråvalla ei näe vuotta 2018. Syy on harvinaisen ikävä: viime viikonloppuna viidettä kertaa järjestetyn festarin aikana raportoitiin huimat neljä raiskausta ja 23 seksuaalista ahdistelutapausta.

Seksuaalirikosten määrä Bråvallassa oli viime vuonnakin suurehko: viisi raiskausta ja 12 ahdistelutapausta. Laaja-alaisen ongelman takia järjestäjät päätyivät lopulta dramaattiseen ratkaisuun perua festivaali täysin.

Peruutuspäätöksestä tiedottava viesti järjestäjiltä on varsin jyrkkäsanainen:

– Meillä ole sanoja kuvailemaan, miten uskomattoman surullisia olemme tämän takia. Haluamme pahoitella ja tuomita tämän mitä vakavimmin. Tämä ei helvetti vieköön ole OK. Emme hyväksy tätä festivaalillamme.

– Olemme tehneet kaiken voitavamme rakentaaksemmme ja turvataksemme vierailijoidemme festivaalielämyksen vierailijoillemme. Tämän vuoden Bråvalla on ollut paras mahdollinen monella tasolla; henkilökunta, vapaaehtoistyöntekijät ja yleisö on saanut todistaa fantastista tunnelmaa, ja tämä oli tähänastisista festareista rauhallisin muiden raportoitujen rikosten määrässä mitattuna. Seksuaalirikokset kuitenkin vain jatkavat esiintymistään. […] Jotkut miehet, ja kaikki nämä tosiaan ovat olleet miehiä, eivät yksinkertaisesti osaa käyttäytyä. Se on häpeä.

Myös tapahtuman perustaja Folkert Koopman kommentoi päätöstä tiedotteessa:

– Nyt riitti. Väkivalta tappaa festarielämyksen ja rakkauden musiikkiin – ja erityisesti: tämä satuttaa ihmisiä. Edes yksi tapaus on liikaa!

Bråvalla järjestettiin ensimmäistä kertaa vuonna 2013 Ruotsin Norrköpingin läheisyydessä. Tämänvuotisen festarin pääesiintyjinä nähtiin viikonloppuna 28.6.-1.7. muun muassa The Killers, System Of A Down, Prophets of Rage ja Martin Garrix.