Sä oot oikea cowboy – The Killers teki hattutempun Suomessa

The Killers Hartwall Areenalla 24.7.2018.

25.07.2018

The Killers esiintyi neljättä kertaa Suomessa ja kolmatta kertaa Hartwall-areenalla. Tällä kertaa yhtye veti vain 6500 henkeä katsomoihin, mutta se ei näkynyt yhtyeen soitannassa. Eroa edelliseen Hartwall-keikkaan oli jo orkesterissa. Alkuperäisjäsenistä keikkailee vain rumpali Ronnie Vannucci Jr. ja tietysti solisti Brandon Flowers. Kokoonpanoon on vaihtuneiden soittajien lisäksi tullut mukaan kolmen hengen kuoro.

Kun yhtye viimeksi esiintyi Suomessa, vuoden 2017 Provinssissa, Wonderful Wonderful -albumi ei vielä ollut ilmestynyt. Nyt sen myötä on kierretty ympäri maapalloa ja Suomeen tultiin varsin varmoin ottein. Settilistaan ei kuitenkaan ollut eksynyt kovinkaan montaa uutta kappaletta: sinkkubiisien Rut, The Man ja Run for Cover lisäksi vain järkälemäinen Tyson Vs Douglas.

Keikka käynnistettiin The Man -kappaleella, joka on ollut linjana pitkin kiertuetta. The Man kalskahtaa nykypäivään hyvin vanhanaikaiselta ja sitä tehosti jättimäinen mars-symboli, jonka taakse myös Flowersin syntikka piiloutui. Naisista koostuneella kuorolla taas oli venus-symbolit, mutta selkeästi pienemmät. Samanlainen mies-linja jatkui screenillä, jossa seikkaili cowboy.

Flowers toki on jonkinlainen cowboy. The Killersiä voi pitää niinä viimeisinä isoina yhtyeinä, joita jäi siitä samasta perinteisen rock-musiikin viimeisestä aallosta, johon kuului myös yhtyeet kuten Arctic Monkeys ja Muse. Sittemmin näin vahvoilla keulahahmoilla varustettuja yhtyeitä ei ole tullut juuri yhtään. Flowers on lavakarismaltaan tietynlainen uuden ajan Elvis, tai kuten hän on itse itseään luonnehtinut: ”Huono Elvis-imitaattori”.

Flowersista huokuu, että hän haluaisi olla vielä isompi tähti kuin on, mutta todellisuudessa hän on se lasvegasilainen kolmen pojan isä, joka käy sunnuntaisin kirkossa, mikäli musahommiltaan ehtii. Siinä sivussa laulajasta vedetään viittauksia nimiin kuten Bruce Springsteen. Ovatpa ilkeimmät todenneet, että yhtye teki mielenkiintoisempaa brittirockia kuin monet brittirokkarit itse. Nykyään Killers on toki löytänyt amerikankotkan sisältään.

Keikka pitkälti oli Brandon Flowersin show, jota säesti hyvä bändi.

Kotikutoisuus näkyy yhtyeen tekemisessä. Mitään mahtipontisia lavarakennelmia ei ole. Itseasiassa peruspaketti on pysynyt hyvin samana. Konfettisadetta saatiin tälläkin kertaa ja välillä muistettiin puhua suomea. Mikään ei ole juurikaan vuosien saatossa muuttunut.

Kun The Killers tarjoilee show’ta, niin se tulee musiikin muodossa. Keikalla koettiin humoristinen hetki, kun kitaristia lukuun ottamatta kaikki lavalla olleet lauloivat pienen osan I Can’t Stay -kappaleesta. Tämä aiheutti yleisössä sekä huutoa että naurua.

Huutoa aiheutti lisää For Reasons Unknown, jonka aikana ”Christian From Helsinki” pääsi soittamaan rumpuja. Christian osasi hommansa ja yleisö tykkäsi.

The Killersin on noussut mammuttibändien joukkoon, jotka kiertävät päälavoja vuodesta toiseen, vaikka uusimmalta levyltä ei löytynyt oikeastaan yhtäkään jättihittiä. Keikka rakentuikin pääosin täsmähittien varaan, mutta ne mielenkiintoisimmat yksityiskohdat kuultiin vähemmälle huomiolle jääneiden biisien kohdalla.

Esimerkiksi uuden levyn hieno Tyson Vs Douglas muistutti, miten ainutlaatuinen laulaja Brandon Flowers on. Sekä sen, että millaisella intohimolla hän suhtautui juuri tällaisiin kappaleisiin, jota suuri yleisö ei todennäköisesti tullut lähtökohtaisesti katsomaan. Nämä kappaleet pakottavat antamaan kaikkensa ja se erottaa Flowersin yhtyeineen samalla monista kollegoista.

Kun mahdollisesti keikkapaikkaan viitanneet sinivalkoiset konfetit leijailivat ilmassa, niin hämmästyttävä robottitekniikka otti vallan. Se ei sopinut lainkaan keikan linjaan. Kyseessä oli rock-show ja nyt vain väkisin muistutettiin, että Killers tosiaan teki sellaisen levyn joskus kuin Day & Age ja siltä löytyi kappale nimeltä Human.

Human on omituinen encorevalinta, mutta se on kuitenkin antanut mahdollisuuden siihen, että viimeisenä kappaleena Mr. Brightsidesta on voitu tehdä syntikkaversio. Kyseinen versio voi puhua ehkä sen puolesta, että bändi on palaamassa hiljalleen Hot Fuss -debyytin maailmoihin.

Syntikoita kuultiin tosin vain ensimmäiseen kertosäkeeseen asti, kunnes aito ja alkuperäinen otti vallan. Luvassa oli taatut flashbackit, kun hallivalot tulivat yhtäkkiä päälle. Sama temppu tehtiin edellisellä Hartwall-areenan keikalla, mutta silloin Mr. Brightside oli koko keikan ensimmäinen kappale. Nyt ympyrä tämän osalta sulkeutui. Liiallista draamaa ei silti ole havaittavissa, heti keikan päätteeksi rumpali totesi yleisölle, että nähdään ensi kerralla ja kiitteli, kun Suomessa on kerrankin kuuma.

The Killers ei tarjoillut keikallaan juurikaan yllätyksiä, mutta varmasti miellyttävän kokemuksen. Brandon Flowers todisti, että yksinäiselle cowboylle löytyy vielä paikkansa ja vielä vuonna 2018 voi esiintyä kiiltävä takki yllään, kuten Las Vegasissa on ollut tapana.

Settilista:

THE MAN
SOMEBODY TOLD ME
SPACEMAN
THE WAY IT WAS
SHOT AT THE NIGHT
RUN FOR COVER
I CAN´T STAY
JENNY WAS A FRIEND OF MINE
SMILE LIKE YOU MEAN IT
FOR REASONS UNKNOWN
RUT
TYSON VS DOUGLAS
DUSTLAND FAIRYTALE
RUNAWAYS
READ MY MIND
ALL THESE THINGS THAT I HAVE DONE
WHEN YOU WERE YOUNG
HUMAN
MR. BRIGHTSIDE

Lisää luettavaa