”Salivili hipput tupput täppyt äppyt tipput hilijalleen” – kuuntele maaninen fuusiojazz-tulkinta kansanmusiikkisuosikista

YouTube video

Moni muistanee Ievan Polkan, tuon karjalaisen kansanlaulun, joka nousi valtavaksi Internet-ilmiöksi viime vuosikymmenen puolivälissä. Internetissä levisi tuolloin flash-animaatio, jossa purjoa kädessään pyörittävä anime-hahmo oli laulavinaan otetta lauluyhtye Loituman Ievan polkka -tulkinnasta. Piinaavan tarttuva kappale päätyi ikiajoiksi Internet-yleisön kollektiiviseen muistiin.

YouTube video

Ievan polkan sävelmä koettiin aikanaan eteläkarjalaispitäjä Savitaipaleen asukkaiden keskuudessa niin omaksi, että siellä sitä kutsuttiin Savitaipaleen polkaksi. Tuolla nimellä kappaleen levytti lappeenrantalaiskokoonpano Sukellusvene vuonna 1979.

Love Recordsille levyttäneen Sukellusveneen ohjelmistoon polkka päätyi levy-yhtiön jätkän vaatimuksesta. Levy-yhtiö soi yhtyeen studiotyöskentelylle muutoin taiteellisen vapauden, mutta Love Recordsin Atte Blom vaati, että Sukellusvene levyttää polkan.

Polkkaa ei ollut, joten eteläkarjalainen yhtye harjoitteli nopeasti eteläkarjalaisen polkan. Sukellusvene päätyi esittämään teosta televisioon ja kappale sai paljon radiosoittoa. Eikä ihme, että näkyvyyttä tuli, sillä yhtyeen ronski tulkinta sävelmästä jää kerrasta mieleen.

YouTube video

Vaikka yhtye saikin nimeä, jäi julkaisu unholaan. Punkin vallatessa alaa Suomessa 1970-luvun lopulla oli Sukellusveneen jazzprogelle vähän tilaa kotimaan markkinoilla. Yhtyeen ainoaksi jäänyttä albumia Vesi- ja lintumusiikkia myytiin vain 300 kappaletta.

Tarinan kappaleen levytyksestä on kertonut yhtyeen kitaristi Tapani “Teippi” Tuomanen tiedotteessa, joka käsittelee Svart Recordsin Vesi- ja lintumusiikkia -uudelleenjulkaisua. Vinyylijulkaisun bonuksena on näköispainos yhtyeen niin ikään ainoasta singlestä, jonka A-puolelta Savitaipaleen Polkan voi kuulla. Vesi- ja lintumusiikkia -lp:n uudelleenjulkaisu on kaupoissa 2. joulukuuta.

Savitaipaleen Polkka/Sea Journey -seitsentuumainen on kuultavissa myös Rumban Juha Merimaan viime viikolla arvioimalla Love Records: Kaikki singlet 5 -kokoelmalla.

Lisää luettavaa