Sideways alkaa tänään – tässä yksi trippailevamman laidan tärppi per päivä

Jukka Hätinen antaa maltillisen mutta sitäkin väkevämmän vinkkipaketin Nordiksella tänään alkavalle festivaalille.

16.06.2022

Sideways alkaa tänään Nordiksella Helsingissä. Kattaus on kiinnostava, mutta sisältää paatuneemmallekin musadiggarille tuntemattomampia nimiä. Hengästyttävän läpijuoksun sijaan Rumba suosittelee yhtä aktia per festivaalipäivä. Punaisena lankana omaleimainen soundi, johon kuuluu ainakin joiltain osin psykedelia.

Haunted Plasma
Torstai klo 23.00, Basement
Haunted Plasma ei ole vielä julkaissut musiikkia lainkaan. Silti bändi kannattaa käydä ehdottomasti katsomassa Sidewaysissa. Kokoonpanon muodostavat vaihtoehtomusiikin saralla ansioituneet Timo Kaukolampi (K-X-P, Op:l Bastards), Juho Vanhanen (Oranssi pazuzu) ja Tomi Leppänen (Circle, Aavikko). Entäpä Haunted Plasman musiikki? ”Se on black metal acid housea. En usko, että tällaista on tehty aiemmin. Kraut-trippi kohtaa Bowien ulkopuolisuuden burzummaisilla riffeillä”, kuvaili Mat McNerney (Hexvessel, Grave Pleasures) taannoin. McNerney sen tietää, sillä hän toimi vierailevana solistina parissa kappaleessa, kun Haunted Plasma teki toistaiseksi ainoan esiintymisensä Roadburn-striimikeikallaan viime vuonna. Toinen vieraileva ääni oli Ringa Manner (The Hearing, Ruusut), joten kyllähän tämän nimienpudottelun pitäisi jo vakuuttaa. Ja jos ei vielä vakuuta: katsoin mainitun striimikeikan ja se oli hyvä.

Pigs Pigs Pigs Pigs Pigs Pigs Pigs. Kuva: Ania Shrimpton.

Pigs Pigs Pigs Pigs Pigs Pigs Pigs
Perjantai klo 20.15, Sahara
Pigs x7 on Sidewaysissa se akti, joka täräyttää unihiekat silmistä ja vaikut korvista. Se on luolamiesmäistä takomista ja louhimista, jossa saa varoa varpaitaan. Brittibändin levyjä koristaa Rocket-levymerkin logo, jota voidaan pitää miltei laadun sinettinä, mitä moderniin psykedeeliseen rockmusiikkiin tulee. Sikajengi soi kuin Motörhead soittaisi Hawkwindia, tsekkaa vaikkapa King of Cowards -albumin genrehitti GNT. Toisinaan se kuulostaa Killing Jokelta soittamassa Black Sabbathia, kuuntele vaikkapa keikkasettiin kuuluva Viscerals-levyn deep cut World Crust. Ensimmäistä kertaa Suomeen saapuvalla bändillä on hurjan mutta myös hauskan livebändin maine.

Altin Gün
Lauantai klo 22.00, Aurora
Kukapa meistä ei olisi tanssinut aamuyön tunteina Erkin Korayn, Cem Karacan, 3 Hürelin tai vielä obskuurimpien turkkilaispsykedeelikkojen tai heidän kappaleistaan tehtyjen diskoedittien (kuten Todd Terjen tekemä muokkaus Nese Karaböcekin Yali Yalista, jota myös Altin Gün on soittanut coverina) tahtiin. Altin Gün on ottanut missiokseen Anatolian rockiksi ristityn musiikkisuuntauksen elvyttämisen. Hollannissa perustetun monikansallisen kokoonpanon viimeisin albumi Yol (2021) osoittaa, että projektia ei tehdä ainoastaan nostalgisena tribuuttina tuolle 60-luvun suuntaukselle. Vaivihkaa mukaan hiipineet rumpukoneet ja syntetisaattorit tuovat mukanaan modernimpia – eli 80-lukulaisia – elementtejä diskon ja popin kirjosta. Tälle maantiedettä ja aikajanaa vääristävälle reissulle kannattaa lähteä.

Lisää luettavaa