Sideways loi nahkansa – festivaalin järjestäjä kertoo esiintyjistä, uudesta alueesta ja aamuneljään soivasta musiikista

Sidewaysin aiempien vuosien hengestä pidetään kiinni, lupaa promoottori Artemi Remes.

Sideways järjestetään ensi kesänä kolmipäiväisenä ja uuteen paikkaan muuttaneena. Ajankohta on sama kuin edellisvuosina (8.–10.6.), mutta perjantain ja lauantain lisäksi ensi kesänä myös sunnuntai on festivaalipäivä.

Festivaali muuttaa Teurastamolta Helsingin jäähalliin ja Eläintarhan urheilupuiston ympäristöön. Päälavat ovat ulkona. Sisätiloissa on monipuolista alueohjelmaa ja useita lavoja, joilla musiikki saa soida edellisvuosia myöhempään.

Ensimmäisten artistijulkistusten joukossa on nimiä kuten The National, A Perfect Circle, , Rodriguez ja Deerhunter. Lue ohjelmasta tarkemmin tästä klikkaamalla.

Soitimme uudistuneen ja yhden Rumban lempifestivaalin promoottorille, Fullsteam Agencyn Artemi Remekselle.

Mitkä ovat päällimmäiset syyt Sidewaysin muuttoon?

”Syyt ovat hyvin käytännönläheiset. Teurastamolta ei löytynyt meille enää riittäviä tiloja. Uudet tilat mahdollistaa erilaisten ja näyttävämpien tuotantoratkaisujen tekemisen. Nyt on aivan erilainen paletti erikokoisia tiloja käytössä.”

Huolettaako, että festivaalin intiimiys ja tunnelma kärsii uudesta lokaatiosta?

”En ole tuosta huolissani, koska ollaan mietitty asiaa paljon. Halutaan pitää kiinni Sidewaysin hengestä. Me voimme tehdä asian eteen sen, että ohjelman ja palvelujen taso pysyy vähintään edellisvuosien tasolla.”

”On paljon asiakkaita, jotka ovat käyneet joka vuonna Sidewaysissä ja uskon, että kävijät tekevät ison osan siitä Sideways-hengestä. Esimerkkinä muistot myräkkävuoden (2016) yhteisfiiliksestä.”

Minkä verran kapasiteetti kasvaa edellisvuosiin nähden?

”Emme juurikaan kasvata kapasiteettia kuin lisäpäivällä, eli myymme suurin piirtein saman verran lippuja per päivä kuin aiemminkin. Emme halua kasvattaa Sidewaysistä mitään megafestaria, vaan pitää sen intiiminä. Tällä pyritään toki vaikuttamaan myös siihen, että fiilis pysyy samankaltaisena kuin aiemmin.”

Jäähallin sisätilat mahdollistavat sen, että musiikkia voi soittaa pidempään kuin aiemmin. Mitä tämä käytännössä tarkoittaa?

”Tämä helsinkiläiselle festivaalille suorastaan ainutlaatuinen tilaisuus. Ohjelman rakentaminen on toki vielä kesken, mutta tarkoituksena on tarjota jatkot festivaalin sisällä – oli se sitten livemusaa tai dj-vetoista meininkiä. Kerrankin kun tarjoutuu mahdollisuus järjestää bileet aamuneljään, niin sen myös perjantaina ja lauantaina teemme. Eli ei tietenkään laiteta indiebändiä aloittelemaan kello 03…”

Jos itse nostan yhden esiintyjän nyt julkistetuista, se on A Perfect Circle. Mikä fiilis promoottorilla on henkilökohtaisesti tällaisesta buukkauksesta?

”Mahtava fiilis! Olen pitkän linjan Tool-fani ja Maynard James Keenanhan on todella mielenkiintoinen hahmo, jonka tekemiset kiinnostavat. Iso juttu, kun ollaan verrattain pieni tapahtuma ja loistava ajoitus saada APC ensi kertaa Suomeen, vieläpä uuden albumin kanssa.”

Sideways on suhtautunut suopeasti kuvaamiseen ja festivaali oli ensimmäisiä, jonne kuka tahansa sai tuoda järjestelmäkameran. APC:n käynnissä olevalla Pohjois-Amerikan kiertueella on ollut ehdoton kuvauskielto. Uskotko, että bändi tuo kieltonsa myös Euroopan festivaaleille?

”Tietenkin lähdemme siitä, että Sidewaysissa on vapaat kuvausoikeudet myös ensi kesänä, ja ainakaan meille asti ei ole tullut mitään ohjeistuksia A Perfect Circlen kuvausasioihin liittyen vaikka monia yksityiskohtia onkin jo käyty lävitse. Artistit esittävät aina silloin tällöin erilaisia toiveita, ja yleensä niistä voidaan keskustella. Kameroita saa varmasti tuoda Sidewaysiin jatkossakin, ja mikäli kuvaaminen sattumalta kiellettäisiin jollain yksittäisellä keikalla niin toivomme yleisön suhtautuvan siihen ymmärtäväisesti.”

The National on nähty Suomessa edellisen kerran Flow’ssa 2014. Kolmipäiväisyys ja esiintyjien profiilien kasvu liikuttavat Sidewaysiä ainakin paperilla lähemmäs Flow’ta. Mikä erottaa Sidewaysin Flow’sta?

”Tokihan meillä varmasti on samanlaisia kiinnostuksen ja fanituksen kohteita Flow’n järjestäjien kanssa, mutta en näe että ollaan tapahtumina kuitenkaan lopulta hirveän lähellä toisiamme. Kummallakin on oma vahva juttunsa. Toki monet artistit voisivat esiintyä – ja esiintyvätkin – kummassa tahansa tapahtumassa mutta samalla tapaa monet näistä nimistä voisivat esiintyä monella muullakin festarilla Suomessa. Kai me kummatkin siis vertaudumme enemmänkin muihin sekä täkäläisiin että ulkomaisiin tapahtumiin kuin toisiimme. Me emme koe kilpailevamme Flow’n kanssa enkä usko että hekään ajattelevat näin. Kummatkin mahtuvat mainiosti Helsingin kesään.”

”The National on yksi pisimpään edustamiani bändejä ja nyt oli tilaisuus saada bändi takaisin Suomeen – ja mikäs siinä, kun heillä on mainio uusi levy vyön alla ja fanipohjaa löytyy.”

Et tietenkään voi vielä paljastaa enempää kuin mitä nyt julkistettiin, mutta pakko silti kysyä: mitä kortteja Sidewaysillä on hihassa?

”Vahvat kortit! Olemme ohjelman suhteen hyvässä vauhdissa ja paljon on jo varmistunut, toki paljon on vielä työtä tehtävänä. Tosiaan vain murto-osa ohjelmasta julkistettiin nyt ja toki Sideways on paljon muutakin kuin musiikkia. Uskon että ensi vuonna ihmisillä on mahdollisuus kokea mielenkiintoinen, inspiroiva ja tähän mennessä kaikista paras Sideways.”

Sideways järjestetään Helsingin jäähallin ja Eläintarhan urheilupuiston ympäristössä 8.–10.6.2018. Aikaiset ostajat saavat kolmen päivän liput nyt 119 euron hintaan. Lue lisää tapahtumasta sen kotisivuilta.