Sólstafirin erotetun rumpalin julkinen kirje särkee kenen tahansa bändissä soittaneen sydämen

03.06.2015

Jos olet ihmetellyt, mihin se Sólstafirin alkuperäinen rumpali Guðmundur Óli Pálmason oikein katosi, nyt mies itse kertoo oman näkökulmansa asiasta. Hänet on erotettu yhtyeestä – ja mikäli hiljattain julkaistun avoimen kirjeen sisältöön on uskominen, eroprosessi on ollut harvinaisen ruma.

Pálmason oli perustamassa Sólstafiria vuonna 1995 Aðalbjörn Tryggvasonin ja Halldór Einarssonin kanssa. Nyt erityisesti Tryggvason oli kuitenkin savustamassa häntä ulos bändistä tammikuussa ennen Sólstafirin Euroopan-kiertuetta. Pálmason kertoo, että muu bändi käski hänen olla hiljaa ja kertomatta omaa näkemystään tilanteesta, koska muuten häntä ei ainakaan huolittaisi takaisin.

Pálmason kertoo saaneensa selville, että hänen poissaolonsa aikana Tryggvason on yrittänyt napata oikeudet bändin nimeen. Pálmason sanoo yrittäneensä silti sovitella asioita bändin kanssa jopa yhteisistunnolla psykologin juttusilla, mutta kaikki yritykset ovat kaatuneet.

Nyt Pálmason ja Tryggvason keskustelevat enää lakimiesten välityksellä, minkä vuoksi Pálmason on joutunut ottamaan velkaa. Hän kertoo, ettei saa tuloja bändin oheistuotteista, vaikka on suunnitellut osan niistä, eikä sen paremmin kiertueilla myytävistä levyistäkään.

Ennen kaikkea Pálmason kertoo murtuneensa henkisesti tilanteesta. ”En todella tiedä, kuka oikein olen nyt”, hän kirjoittaa. Pálmason myöntää käyttäytyneensä huonosti mutta muistuttaa olleensa bändissä kaksikymmentä vuotta eli suurimman osan aikuisikäänsä, eikä sellaisesta suhteesta siirrytä eteenpäin yhtä helposti kuin hanttihommista huoltoasemalla.

”Vaati 20 vuotta superkovaa työtä, että bändi pääsi nykyiseen asemaansa. En aio perustaa sen jälkeen vain uutta yhtyettä ja näytellä, ettei mitään ole tapahtunut”, Pálmason kirjoittaa.

Sólstafirin Facebook-sivuilla ei näy vielä minkäänlaista vastinetta Pálmasonin viestille. Lue koko avoin kirje tästä, sydämeenkäypää kamaa. Tämä seurannee islantilaisorkesteria vielä pitkään.

Lisää luettavaa