Southern rock -legenda Gregg Allman on kuollut – The Allman Brothers Bandin päämies menehtyi kotonaan 69-vuotiaana

The Allman Brothers Bandin johtaja oli yksi tärkeimpiä southern rockin pioneereja.

28.05.2017

Southern rockin legenda ja The Allman Brothers Bandin keulahahmo Gregg Allman on kuollut. Billboardin mukaan muusikko menehtyi terveysongelmiin kotonaan eilen lauantaina.

Allmanin perheen antaman tiedotteen mukaan 69-vuotias laulaja-lauluntekijä ehti kärsiä terveyden heikkenemisestä pitkään. Allmanille diagnosoitiin C-hepatiitti jo vuonna 2007, ja hän sai uuden maksan elinsiirrolla vuonna 2010.

”Hän nukkui pois rauhallisesti kotonaan Savannahissa, Georgiassa”, perheen tiedote kertoi.

”Gregg kärsi viime vuosien aikana useista terveysvaikeuksista. Sinä aikana hän kiersi veljensä ja soolobändinsä kanssa soittamassa musiikkia. Se piti hänet pystyssä vaikeimpien aikojen yli.”

Allmanin pitkäaikainen manageri ja ystävä Michael Lehman kommentoi myös menetystä.

”Maailma on menettänyt loistavan pioneerimuusikon. Hän oli lempeä sielu maailman parhaimmalla nauruäänellä. Hän rakasti perhettään ja bändikavereitaan yhtä intohimoisesti kuin fanejaan”, Lehman kertoi.

Myös Gregg Allmanin ex-vaimo, poptähti Cher, reagoi uutisiin. Vuosien 1975 ja 1977 välissä Gregg ja Cher ehtivät mennä naimisiin, erota, tehdä lapsen, mennä uudelleen naimisiin ja julkaista yhdessä Two the Hard Way -albumin. Pari erosi lopulta vuonna 1979. ”Olen täysin sanaton”, Cher kiteytti Twitterissä.

Gregg Allman perusti veljensä Duane Allmanin kanssa The Allman Brothers Bandin vuonna 1969. Rokkia, bluesia ja kantria yhdistänyt yhtye oli tärkeimpiä uuden southern rockin edelläkävijöitä yhdessä Lynyrd Skynyrdin kanssa.

Yhtye levytti 18 albumia ja muun muassa menestyskappaleet Rambling ManMidnight Rider, Whipping Post ja Melissa. Bändin läpimurtoalbumi, vuoden 1971 livetallenne At Fillmore East, on Rolling Stonen top 500 maailman parhaiden albumien listalla sijalla 49. Rolling Stonen top 100 parhaiden artistien listalla the Allman Brothers Band on sijalla 52.

Duane Allman menehtyi moottoripyöräonnettomuudessa vuonna 1971, hetken At Fillmore East -menestysalbumin julkaisun jälkeen. Gregg otti bändin johtoonsa ja luotsasi sitä yli 45 vuotta. Bändi ehti hajota välissä useaan otteeseen, mutta jatkoi lopulta vuoteen 2014 asti. The Allman Brothers Band nimettiin Rock ’n’ Roll Hall of Fameen vuonna 1995.

Yhtyeen lisäksi Gregg loi jatkuvasti musiikkia sooloartistina. Allmanin tuoreimman sooloalbumin Southern Blood oli tarkoitus ilmestyä vielä tämän vuoden puolella.

Alla The Allman Brothers Bandin tunnetuimpia kappaleita. Alkuajan kappaleissa Gregg soitti koskettimia ja lauloi. Huomatkaa myös kitarassa taituroivan Duane-veljen soittotyyli ja Southern Rockille tyypillisen slideputken taitava käyttö. Jutun lopussa on kymmenminuuttinen tribuuttivideo, jonka ilmeisesti joku fani on ehtinyt jo eilisen aikana tekemään.

Menestyskappale Midnight Rider julkaistiin vuonna 1970, vuosi ennen bändin maailmanlaajuista läpimurtoa.

Whipping Post on yksi bändin kuuluisimpia kappaleita. Alla oleva livepätkä löytyy äännitteenä At Fillmore East -albumilta. Muun muassa Frank Zappa on versioinut kyseisen kappaleen.

Alla koko läpimurtolevy At Fillmore East vuodelta 1971.

Melissa oli ensimmäinen kappale, jonka bändi äänitti Duane Allmanin menehtymisen jälkeen.

Vuoden 1973 mainio Jessica muistetaan kitaraintrostaan.

Rambling Man on bändin menestynein kappale. Se nousi Billboardin listan sijalle 2 lokakuussa 1973. Kappaleen sisältävä albumi Brothers and Sisters oli Billboardin albumilistan ensimmäisenä viisi viikkoa.

Gregg Allman teki paljon soolotuotantoa, ja uskalsi käydä myös 1980-luvulla paukkuvan ja kohisevan kasarirockin parissa. Alla I’m No Angel vuodelta 1987.

Lopuksi myöhemmän ajan Allman Brothersia. Bändi piti vanhasta bluesrock-tyylistään kiinni melko uskollisesti koko uransa ajan. Kappale Seven Turns julkaistiin vuonna 1990, Soulshine vuonna 1994.

Alla vielä eilen julkaistu tribuuttivideo Gregg Allmanin muistolle.

Lisää luettavaa