Spotifyn kilpailija Grooveshark pyrkii tekemään stream-palvelusta kannattavampaa pikkubändeille

Kuten on käynyt ilmi, nettistreamit eivät vielä tuota kovin kummoista hyötyä muusikoille. Grooveshark yrittää parantaa asiantilaa uudella videomainosohjelmalla.

Stream-palvelu Grooveshark toimii paljolti samalla periaatteella kuin Spotify. Se tarjoaa ilmaiseksi miljoonia kappaleita, ja ilman mainoksia musiikkia saa kuunnella pientä kuukausimaksua vastaan. Nyt palvelu testaa uudenlaista tapaa synnyttää tuottoa artisteille ja yhtiöille: kuuntelijat voivat käyttää musiikin maksuvälineenä myös omaa aikaansa.

Kokeilu toimii siten, että Grooveshark ohjaa ilmaiskuuntelijoita katsomaan sponsoroidun videon, jonka kesto on jotain 15 sekunnin ja minuutin väliltä. Jokaisesta katsomiskerrasta käyttäjän ”tilille” napsahtaa neljä tuntia ilmaista kuunteluaikaa. Tämä on siis yhdenlainen yritys pitää musiikin kuuntelu ilmaisena, mutta samalla hyödyllisenä bändien näkökulmasta.

Videopätkillä mainostetaan nousevia ja vähän tuntemattomampia bändejä. Pressitiedotteessa annetaan esimerkki. Groovesharkin videoalustalla on promottu bändiä nimeltä The Tenant. Ennen kuukauden mainostuskokeilua bändin Mystery Mountain -videolla oli YouTubessa 1 800 katsomiskertaa. Nyt määrät huitelevat jo miltei 200 000 paikkeilla.

Tietysti ajatellaan, että lafkojen ja bändien lisäksi tilanteesta hyötyvät myös kuulijat, jotka saattavat löytää uutta ja kiinnostavaa musiikkia.

Videokokeilun lisäksi Grooveshark testaa toimintoa, joka pyytää aktiivisia käyttäjiä maksamaan kuuntelustaan mitä tahansa kahden ja yhdeksän dollarin väliltä musiikin tukemiseksi. Jos suostuu tähän, videomainoksia ei ilmesty. Tuleviksi kuukausiksi lupaillaan myös lisää erilaisia kokeiluja.

Grooveshark on melkoisissa vaikeuksissa, joten on ihan luonnollista, että se haluaa parantaa asemiaan. Palvelulla on käyttäjiä yli 30 miljoonaa, mutta tekijänoikeuspuolella sitä ei katsota yhtä suopeasti: Grooveshark käy parhaillaan oikeustaistelua suurimpien levy-yhtiöiden kanssa. Lisää tietoa siitä saa vaikkapa täältä.