Star Trek- ja Roots-säveltäjä Gerald Fried on kuollut 95-vuotiaana

Fried sävelsi muun muassa Star Trek -sarjan Amok Time -jakson kuuluisan taistelukohtauksen musiikin.

19.02.2023

Yhdysvaltalainen oboeisti ja elokuva- ja televisiomusiikin säveltäjä Gerald Fried on kuollut 95 vuoden iässä. Hän menehtyi keuhkokuumeeseen tämän viikon perjantaina, kertoo muun muassa Variety.

Fried valmistui Juilliard Schoolista vuonna 1948 ja toimi sinfoniaorkesterissa oboeistina lähes vuosikymmenen ajan. Vuodesta 1958 eteenpäin hän keskittyi enimmäkseen televisio- ja elokuvasävellyksiin. Fried tutustui elokuviin lapsuudenystävänsä Stanley Kubrickin kautta, ja sävelsi musiikkia muun muassa tämän varhaisiin elokuviin Fear and Desire, Killer’s Kiss, The Killing ja Paths of Glory.

Friedin sävellyksiä voi kuulla useissa televisiosarjoissa kuten Gilligan’s Island, Lost in Space, The Man From U.N.C.L.E. ja Mission: Impossible (1966-1973). Parhaiten hänet tunnetaan töistään Roots– sarjan ja Star Trekin parissa. Fried sävelsi Rootsin tunnusmusiikin ja soundtrackin yhdessä Quincy Jonesin kanssa, mutta lopulta hänen musiikkiaan käytettiin sarjassa huomattavasti enemmän. Kumpikin säveltäjä palkittiin Emmyllä.

Star Trekiin Fried teki musiikkia yhteensä viiteen jaksoon. Hän sävelsi muun muassa Amok Time -jakson kuuluisan taistelukohtauksen musiikin, jota käytettiin sarjassa useita kertoja myöhemminkin. Sävellystä on lainattu sittemmin muun muassa Simpsoneissa ja The Cable Guy -elokuvassa.

Fried teki musiikkia myös dokumentteihin, ja sai yhdestä National Geographicin elokuvasta Oscar-ehdokkuuden parhaasta musiikista.

Lisää luettavaa