Suomalaisen progebändin legendaarinen keikka vuodelta 1971 julkaistaan viimein levynä

Melkoinen kulttuuriteko taas!

17.11.2023

Svart Records julkaisee Tasavallan Presidentin ainutlaatuisen arkistosta löytyneen konserttitallenteen puolen vuosisadan takaa.

Bändin keikat jäivät monen Ruisrock-kävijän mieleen bändin uran aikana, ja nyt muistot on saatu levylle. Tasavallan Presidentin ensimmäisellä Ruisrock-festivaalilla (1970) nauhoitettu keikka julkaistiin muutama vuosi sitten Changing Times And Movements -nimikkeen alla, ja nyt seuraa jatkoa.

Kun Pressa saapui Turkuun vuonna 1971, se oli luonut nahkansa uudelleen ja uusinut ohjelmistonsa vuoden takaisesta vierailusta. Yhtye oli kehittynyt musiikillisesti täysin uudeksi kokoonpanoksi ja settilista sisälsi aiempaa progressiivisempaa materiaalia.

Pressan ohjelmiston nopea muuttuminen kuuluu maaliskuussa julkaistavalta levyltä. Osa konsertin materiaalista sai uuden ja lopullisen nimen, kun yhtye pääsi studioon nauhoittamaan tulevia äänitteitään. Jukka Tolosen säveltämä The Bargain oli Ruissalossa nimetty Frank Robsonin sanoitusten mukaisesti Better Move On, kun taas kitartistin soolo-ohjelmistosta tuttu Ramblin’ soitettiin Pressan keikoilla nimellä Feel My Way Through – ja biisin varhaisin versio kuullaan nimenomaan tällä pian julkaistavalla levyllä. Tasavallan Presidentin Live at Ruisrock 1971 sisältää myös harvinaisen lainakappaleen: yseessä yhtyeen on tulkinta Frank Zappan legendaarisesta King Kong -biisistä, joka löytyy nyt vihdoin levytettynä versiona.

Tasavallan Presidentin Live At Ruisrock 1971 ilmestyy levykauppojen hyllyyn tuplavinyylinä sekä tupla-CD:nä 1. päivä maaliskuuta 2024. Molemmat ovat nyt tilattavissa ennakkoon Svart Recordsin verkkokaupasta, josta löytyy myös vain levy-yhtiön omasta verkkokaupasta saatava rajoitettu 150 kappaleen värivinyylipainos.

Lisää luettavaa