Suomeen saapuva venäläistähti kritiikin kohteena – syytetään Putinin tukemisesta

Timen artikkelissa tuodaan esille Nina Kravizin Putin-mielisyyttä.

17.05.2022

Nina Kraviz on länsimaisen populaarimusiikin kontekstissa tämän hetken tunnetuimpiin lukeutuva ellei tunnetuin venäläisartisti. Useamman kerran Suomessakin keikkaillut teknotuottaja ja Trip-levymerkin perustaja on joutunut negatiiviseen valoon, koska hän ei ole selväsanaisesti tuominnut Putinin ja kotimaansa toimia Ukrainassa.

Time julkaisi viime viikolla artikkelin, jossa kerrotaan Kravizin olevan kulttuurialalla poikkeus: hän on saanut keikkailla ympäri maailman, vaikka monelle muulle korkean profiilin artistille tie on noussut pystyyn, jos ei ole suostunut tuomitsemaan Putinin toimia. Artikkelissa tuodaan esille Kravizin vanhoja kommentteja ja some-postauksia, jotka on tulkittavissa Putinin tukemisena tai Neuvostoliiton hirmutekoja vähättelevinä.

Esimerkiksi Krimin miehityksen yhteydessä vuonna 2014 Kraviz postasi sittemmin poistetun kuvan, joka aiheutti kuohuntaa jo tuoreeltaan. Kuvassa Kraviz poseeraa pahvista leikatun, auringonkukka piipussa olevaa rynnäkkökivääriä pitelevän Putinin kanssa.

Kun Venäjän hyökkäys Ukrainaan alkoi, Kraviz postasi Instagramiin lyhyen videoklipin, jossa kirjoittaa paperille venäjäksi sanan rauha. Se on toistaiseksi Kravizin ainoa sotaan liittyvä kommentti, vaikka häneltä on pyydetty kannanottoa toistuvasti.

Kravizin pitkäaikainen kumppani, alankomaalainen Clone-levymerkki on katkaissut yhteistyönsä venäläistuottajan ja jakelemansa Tripin kanssa. Clonen johtaja Serge on kirjoittanut avoimen kirjeen, jossa selventää syitä päätöksen takana. Hän kirjoittaa, että Kraviz on kieltäytynyt toistuvasti keskustelemasta henkilökohtaisesti asiasta.

”Valitsemalla hiljaisuuden Nina mahdollistaa elämäntyylinsä esiintyvänä taiteilijana samalla kun hänen maanmiehensä ryöstelevät, raiskaavat, murhaavat ja tuhoavat toista maata”, Serge kirjoittaa.

Sergen mukaan Kravizilla on toki oikeus olla mitä mieltä tahansa, mutta hänellä on yhtäläinen oikeus katkaista kumppanuus samoista syistä.

”Hän nauttii länsimaisen vapauden mahdollistamista eduista, muttei suostu puhumaan Putinin sortoa vastaan. Se on opportunismia, tekopyhyyttä ja vapauden väärinkäyttöä. Se on vastoin kaikkia tekno- ja housekulttuurin arvoja. Meidän tulisi puolustaa vähemmistöjä, sorrettuja, vähemmän etuoikeutettuja ja ilmaisun vapautta. Tämä skene on syntynyt vähemmistöjen ja sorrettujen toimesta, emme saa unohtaa sitä.”

Serge kritisoi klubeja ja festivaaleja, joille Kravizin hiljaisuus tarkoittaa taloudellista hyötyä. Tämänhetkisen tiedon valossa Kraviz on saapumassa keikalle Suomeen kesällä, kun hänen on määrä esiintyä Weekend-festivaalilla.

Lisää luettavaa