Suomen seuraava vientiylpeys? Haastattelussa ulkomaille suuntaava Detalji

Elektroninen musiikki voi hyvin. Detalji edustaa kotimaista osaamista, josta todisteena uusi sinkku Forever.

FEDERICO CABRERA

Detalji julkaisee tänään uuden singlen Forever, joka löytyy ensi vuonna ilmestyvältä esikoisalbumilta. Detalji suuntaa pian ulkomaille keikoille. Rumba otti nosteessa olevaan artistiin yhteyden.

Uudella biisilläsi Forever on mielenkiintoinen taustatarina. Voisitko avata sitä hieman?”Forever on herkkä rakkauslaulu. Kirjoitin sen alkuvuodesta, kun kumppanini oli työreissussa. Ikävöin häntä, ja tämä kappale syntyi velloessani alakulon kiemuroissa. Kappaleen ydinajatus on, kuinka rakkaus on julmaa ja ihanaa samaan aikaan.”

”Omat pelot kertoo, että rakkaus voi loppua milloin vain, ja silti pitää vain luottaa tulevaisuuteen. Hullun hommaa.”

Olet päässyt brittiläisen Deep Limit -levy-yhtiön listoille. Miten tämä tapahtui ja mitä on odotettavissa sillä saralla?

”Kaikki alkoi siitä, kun nykyinen managerini, pitkän linjan tekijä Jason White (4AD:n A&R) todisti erään liveistäni keväällä Tallinnassa. Sen jälkeen on tapahtunut paljon. Hän laittoi pystyyn uunituoreen labelin nimeltä Deep Limit, jonka kautta Detaljin uusi single julkaistaan. Jakelijana toimii brittiläinen Republic of Music.”

”Olen tosi innoissani, jännittävää kuulla miten paikallisille toimii Detalji-tanssit.”

Olet pitänyt yllä hyvää julkaisutahtia ja sen avulla olet päässyt keikkailemaan enemmän myös ulkomailla. Millaista on esiintyä ulkomaisella klubilla suomalaiseen verrattuna?

”

Jollain tavalla vapauttavaa. Berliinin-keikka oli todella jännittävä ja hieno kokemus, koska kelasin sitä jonkinlaisena tulikasteena. Oli upeaa nähdä kuinka jengi nautti, tanssi ja fiilisteli.”

”Keikkailu on aina siistiä maasta riippumatta, ja konkreettista eroa omien kokemuksieni perusteella ole. Ihanaa yleisöä löytyy kaikkialta. Odotan kovasti Lontoon ja Reykjavikin keikkoja marraskuussa.”

Syntyykö kiivas julkaisutahti itsestään vai onko se harkittu ratkaisu, eli pitääkö artistin näinä päivinä pysyä jatkuvasti huulilla?

”
Materiaalia on paljon ja uusia kappaleita syntyy säännöllisesti. Etsin ja hioin soundiani kauan kunnes julkaisin musiikkia, enkä halua enää turhaan odottaa. Kappaleista irti päästäminen aiheuttaa hyvän olon.”

Kappaleesi ovat usein sähäköitä, mutta samalla myös ilmavia. Miten itse kuulet asian, millainen on esimerkillinen Detalji-biisi?

”

Kiitos! Mukava kuulla. Kun itse tekee biisin alusta loppuun asti yksin, saa tehdä diktaattorimaisia päätöksiä kaiken kanssa. Miksaajana pyrin tietoisesti ilmavaan, ja myös samalla old schoolilla tavalla rouhean kuuloiseen lopputulokseen. Myös tietynlainen pehmeys sekä muhkea alakerta (bassotaajuudet) ovat tärkeitä.”

”Tähän mennessä julkaistuista biiseistä suosikkini miksauksen näkökulmasta on likaisessa pehmeydessään varmaankin Away, tai Forever. Sävellys ja sovitusnäkökulmasta ykköspaikkaa pitelevät Sex-ep:n viimeinen raita 1999 sekä Forever. Vaikuttaa siltä, että olen melko tyytyväinen uuteen singleeni.”

Tietynlaiset elektroniset elementit ja kokeilevaisuus on vaikuttanut saapuneen suomalaisten valtavirta-artistien tuotantoon. Esimerkkinä vaikka Chisu. Oletko havainnut saman ja mistä uskot sen johtuvan?

”

Suuri kunnioitus Chisua kohtaan. Hieno musiikintekijä ja artisti. Ja todellakin tienraivaaja monella tapaa. Hänen kaltaisia kokeilevia artisteja olisi ilo saada lisää kotimaisille radio-aalloille.”

”

Mielestäni mainitsemasi ilmiö trendaa ehkä maailmanlaajuisesti, mutta ei kuulu suomalaisessa mainstream-musaskenessä. Toivoisin lisää rohkeutta ja hulluja juttuja tänne, ja vähemmän homogeenisyyttä.”

Tiedotteella kerrotaan, että haluat palauttaa kuulijan ysärille, koska silloin osattiin bilettää. Mikä nykypäivän bileissä on vikana?

”

En päässyt itse bailaamaan ysärillä, mutta kyseisen ajanjakson estetiikka ja skene kiinnostaa ja tuntuu maagiselta. Oon yrittänyt itse saada aikaan jotain, mikä veisi sopivalla tavalla takaisin niihin fiiliksiin, koska musiikkia parempaa aikakonetta ei ole vielä keksitty.”

Entä millaiset ovat hyvät bileet?

”

Detaljin keikalla on bileet! Tuu tsiigaa. 
Jos oon vaan bailaamassa, niin parhaat bileet tapahtuu parhaiden kavereiden kanssa jollain intiimillä klubilla sopivasti päihtyneenä.”