Suomen yötön yö teki The Cultiin niin suuren vaikutuksen, että yhtye poimi siitä teeman tulevalle albumilleen 36 vuotta myöhemmin

Provinssirock 1986 jäi yhtyeen mieleen.

Rockyhtye The Cult julkaisee yhdennentoista albuminsa lokakuun alussa. Under the Midnight Sun -niminen levy on todellakin inspiroitunut Suomen yöttömästä yöstä.

Laulaja Ian Astbury kertoo kokeneensa ”keskiyön auringon” eräänä kesänä Provinssirockissa. The Cult on esiintynyt festivaalilla tiettävästi vain kerran, vuonna 1986. Valoisat yöt tekivät Astburyyn selkeästi lähtemättömän vaikutuksen, kun mies muistelee kokemustaan yhä 36 vuotta myöhemmin.

”Kello oli kolme yöllä, aurinko paistoi ja paikka oli täynnä kauniita ihmisiä, jotka makoilivat nurmella, pelehtivät keskenään, joivat ja polttelivat”, Astbury muistelee.

Laulaja näki kyseiseltä, yhtyeen ensimmäiseltä Suomen-keikalta kuvattua arkistomateriaalia ja heräsi uudelleen tähän mystiseltä tuntuvaan kokemukseen. Astbury toivoo, että albumi yhdistyy johonkin syvään kuulijoiden sisällä ja alitajunnassa.

”Sisimmiltään tämä musiikki kuvastaa väreileviä taajuuksia, joilla kommunikoimme ennen kuin osasimme puhua. Linnunlaulua, eläinten ääniä, säieteorioita, kvanttifysiikkaa ja psykedeelejä. Albumi kertoo ennen kaikkea siitä, miten löytää ja yhdistää kauneus noihin kummallisen luonnollisiin hetkiin.”

Albumin on tuottanut muun muassa Pixiesin ja Ghostin kanssa työskennellyt Tom Dalgety.

The Cult kiertää tällä hetkellä Yhdysvalloissa. Bändi on esiintynyt Suomessa pitkän uransa aikana vain neljä kertaa, viimeksi surullisenkuuluisassa Sonispheressä vuonna 2010. Ehkä yhtye saadaan nyt vierailulle uuden albumin ja ennen kaikkea sen merkittävän Suomi-yhteyden johdosta?

Katso ja kuuntele tulevan albumin ensimmäinen single Give Me Mercy alta. Biisin musiikkivideon on ohjannut yhtyeen videoita ennenkin taiteillut Juan Azulay.

YouTube video

Lisää luettavaa